Bugetul pe 2017, în Parlament. Birourile permanente reunite au aprobat programul de dezbatere şi adoptare

1 februarie 2017, 10:42

După ce a fost adoptat de Guvern, bugetul pe 2017 a intrat în linie dreaptă. Va fi dezbătut de comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi votat în plen.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, miercuri, programul de dezbatere şi adoptare a proiectului legii bugetului de stat şi a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.

Senatorii şi deputaţii au termen, de miercuri până vineri la ora 9:00, să depună amendamente la cele două acte normative, notează Agerpres.

Vineri, începând cu ora 11:00, sunt programate şedinţe comune ale comisiilor de specialitate ale Parlamentului în vederea examinării, avizării şi depunerii avizelor la Comisiile de buget, finanţe şi bănci reunite.

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, este aşteptat să participe vineri, începând cu ora 14:00, la şedinţa comună a Comisiilor de buget, în care vor avea loc dezbaterea generală şi o primă analiză a amendamentelor depuse la legea bugetului.

De sâmbătă, de la ora 10:00, până duminică, la ora 20:00, în Comisiile reunite pentru buget, sunt programate dezbateri cu ordonatorii principali de credite, urmând ca la finalul acestora Comisiile să întocmească rapoartele pentru cele două acte normative şi să le înainteze lunea viitoare (la ora 10:00) conducerii celor două Camere ale Parlamentului.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să se reunească, tot lunea viitoare, la ora 11:00, într-o şedinţă comună, pentru a stabili timpii de dezbatere în plen.

Plenul comun al Parlamentului se va întruni, lunea viitoare, începând cu ora 13:00, pentru dezbaterea şi aprobarea proiectului legii bugetului de stat şi a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.

Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marţea viitoare, într-o şedinţă de plen comun care va începe la ora 10:00.

„Bugetul României pentru 2017 a fost astăzi adoptat în şedinţa de guvern”, a anunţat marţi seară ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, în aceeaşi zi în care Executivul a adoptat proiectul OUG de modificare a Codului Penal şi proiectul de lege privind graţierea. Viorel Stefan a prezentat, marţi seară, principiile care au stat la baza construirii bugetului pe 2017.

Schimbări importante pentru bugetele românilor intră în vigoare miercuri!

Guvernul taie din banii pentru serviciile speciale, dar oferă mai mult pentru Apărare. Practic, e alocată cea mai bună finanţare pentru securitatea naţională de până acum: 2% din PIB. Sunt bugetate şi creşterile de salarii, de pensii şi alte angajamente. Faţă de vechea variantă, noul proiect scade cheltuielile cu bunurile şi serviciile, ca să fie mai mulţi bani pentru investiţii.

Bugetul de stat pe 2017

Sănătatea primeşte, anul acesta, aproape opt miliarde de lei, un plus de aproximativ 16%. La Educaţie, cifrele au fost modificate faţă de vechiul proiect. În loc de tăiere, apare o creştere de circa 26%. Fonduri mai mari cu 60 la sută sunt alocate pentru Transporturi. O creştere spectaculoasă, de aproape 84 la sută, e prevăzută pentru Agricultură.

Ministerul Apărării Naţionale primeşte peste 16 miliarde de lei, cu peste 5 miliarde mai mult decât anul trecut şi mai mult decat dublu faţă de 2015. Practic, se respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru securitatea ţării.

Bugetul Ministerului de Interne rămâne la un nivel apropiat de cel de anul trecut. Se taie însă din fondurile pentru serviciile speciale: 10%, în medie.

Administraţia Prezidenţială primeşte cu 15% mai puţini bani. Tot cam atât se taie şi din bugetele celor două camere ale Parlamentului. Numărul parlamentarilor a scăzut însă mai mult, cu aproximativ un sfert, aşa că, economia nu e atât de mare.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are cel mai mare buget, majorat cu 2,5% faţă de anul trecut. Din cele 36 de miliarde de lei alocaţi, trebuie plătite însă pensiile, indemnizaţiile pentru familii şi toate celelalte drepturi de asigurări sociale, precum şi ajutoarele sociale.

Bugetul include creşterile de pensii şi majorările de salarii din sănătate, educaţie şi pentru alţi bugetari. Apare şi majorarea salariului minim pe economie la 1450 lei, de la 1 februarie.

Bugetul prevede o creştere de cheltuieli de 15%. Sunt luate în calcul şi scutirile de impozite şi de contribuţii sociale. Pe de altă parte, faţă de vechiul proiect, se mai taie din cheltuielile cu bunurile şi serviciile, în favoarea investiţiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite