Dezbateri pe repede înainte la bugetul de stat pe 2018. Premierul Tudose: Este cel mai generos proiect de buget postdecembrist

18 decembrie 2017, 07:46

Plenul Parlamentului a dezbătut și a votat pe repede înainte proiectul de buget pe 2018. Articolele au trecut în forma de la comisiile de Buget-Finanțe, cu excepția unui singur amendament. Acesta majorează cotele din impozitul pe venit transferate către bugetele locale și a stârnit, de altfel, cele mai aprinse dezbateri în plen.

Guvernul a propus alocarea unei cote de aproape 72% pentru administrațiile locale, pentru a compensa pierderile rezultate din scăderea impozitului pe venit. La nemulțumirea primarilor din toate partidele, comisiile de buget au crescut procentul la 100%. Amendamentul a fost însă respins în plen, spre nemulțumirea opoziției.

Bugetul este construit pe o creștere economică de 5,5% și un deficit de 2,97%. Votul final în plenul Camerelor reunite este programat la sfârșitul săptămânii.

ACTUALIZARE Plenul Parlamentului a adoptat bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Secretariatului General al Guvernului pe 2018. Bugetele Administraţiei prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost aprobate de parlamentari în forma comisiilor de Buget, Finanţe, nefiind acceptat niciun alt amendament.

La bugetul SGG, parlamentarii au admis un amendament de suplimentare de la 110.250.000 lei la 115.763.000 lei a fondurilor alocate la capitolul „Sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la bugetul de stat’. Propunerea a aparţinut grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi fusese respinsă de comisiile de Buget, Finanţe, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Dezbaterile pe buget continuă până la ora 15.00. Până în acest moment au fost dezbateri aprinse. Premierul Mihai Tudose a prezentat proiectul de buget despre care a spus că este „cel mai generos proiect de buget postdecembrist” privind Infrastructura, Sănătatea și Educația. Opoziția susține că este un proiect de buget de austeritate. Fostul președinte Traian Băsescu avertiza că ne îndepărtăm de zona euro și că riscăm o nouă criză financiară.

ACTUALIZARE Premierul Mihai Tudose a declarat la Parlament, că va avea o discuţie cu conducerea Camerei Deputaţilor în privinţa calendarului de adoptare a OUG de modificare a Codului Fiscal, iar dacă nu se fac corecţiile în Parlament, Guvernul va adopta o nouă ordonanţă de urgenţă. ”După ce se termină ziua de astăzi, o să am o discuţie cu domnul viceprim-ministru, cu conducerea Camerei, să vedem dacă programul din Cameră se suprapune cu intenţiile guvernamentale”.

În ceea ce priveşte impozitele pentru angajaţii din IT, şeful Executivului a replicat: “Nu, nu intră aşa. Se reglementează prin amendamentele din plen. Dacă nu vor ajunge să fie discutate în plen, venim cu altă ordonanţă care să reglementeze acest lucru”.

Despre legea bugetului de stat pe anul 2018, premierul a spus: “Sunt 4.300 de amendamente. Eu sunt convins că toate sunt foarte bune. Adunate toate, ar însemna bugetul României pe următorii trei ani. Evident că trebuie să facem o prioritizare, evident că acesta este atributul Guvernului. Aţi auzit şi de la reprezentanţi care nu fac parte din actul guvernamental că sunt mulţumiţi şi laudă, în oarecare măsură, activitatea guvernamentală”.

ACTUALIZARE S-a încheiat biroul permanent reunit al Camerei Deputaților și Senatului, unde s-au stabilit timpii de dezbatere pentru proiectul de buget. Timpii sunt foarte scurți: 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Dezbaterile înseamnă 5 minute de discuții pe fiecare articol și cîte 1 minut pe fiecare amendament.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va vota împotriva amendamentului conform căruia 100% din veniturile colectate din impozitul pe venit ar fi direcțiobate către autoritățile locale.

ACTUALIZARE A început ședința birourilor permanente reunite, care vor înainta raportul făcut de comisiile de buget către plenul reunit.

Călin Popescu Tăriceanu: De marți, de la ora 14.00, avem program de dezbatere pe articole. De marți până vineri. Sperăm să ne încadrăm în acest timp, așa încât să putem vota bugetul pînă la încheierea sesiunii parlamentare.

O modificare importantă a fost făcută cu privire la fondurile care se direcționează către autoritățile locale: majorarea cotelor pe care acestea le primeau din impozitul pe venit. Dacă proiectul va trece în forma adoptată de comisiile de buget, 100% din veniturile colectate din impozitul pe venit vor fi direcțiobate către autoritățile locale. Planul Guvernului era să se aloce doar 70% din aceste sume către autorotățile locale. Cu această modificare, există riscul depășirii deficitului bugetar.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 11,00. Votul final asupra bugetului este programat pentru joi.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, vineri, cu 17 voturi pentru şi 14 împotrivă, raportul asupra proiectului de buget de stat pe 2018.

Proiectul bugetului de stat este construit pe o creştere economică de 5,5% si un curs mediu de 4 lei si 55 de bani pentru un euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite