Bugetul de stat a fost votat în Parlament cu 234 de voturi pentru și 170 împotrivă. Premierul F. Cîțu: Faptul că bugetul a trecut fără amendamente arată că suntem o coaliție unită

2 martie 2021, 07:42

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „Cu 234 de voturi pentru și 170 de voturi contra, Legea bugetului de stat a fost adoptată!”.

Premierul Florin Cîțu: „De la bugetul de stat trebuie să dăm și anul acesta 18,19 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, pentru că au crescut pensiile, repet, au crescut pensiile, și încă ceva: Noi facem toate aceste lucruri – plătim mai mult și pensii, și salarii, și alocații – fără să creștem taxe!”

Parlamentarii din Opoziție au vrut să obțină bani în plus mai ales pentru investiții în instrastructura locală. Dar niciunul dintre cele aproape 2.500 de amendamente nu a fost aprobat. Alocațiile pentru copii și voucherele pentru stimularea natalității au fost invocate din nou, dar în zadar.

Gabriel Mutu, senator PSD: „Dumneavoastră nu sunteți în stare nici măcar să votați un amendament pentru oameni, pentru milioanele de români care trăiesc în București … știu că doare! Atitudine de vagabond pe stradă, domnule! (…) Eu știu că atunci când nu-ți convine, începi să …”

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaţilor: „Nu-i vorba de a conveni, respectați regulamentul, suntem la dezbaterea pe articole! Vă rog să-i tăiați microfonul”.

Adrian SOLOMON, PSD: “Ieri, la textul legii, v-ați opus, în majoritate, măririi alocațiilor. Și am zis că e bine să avem un amendament de rezervă, să asigure banii necesari măririi alocațiilor de la 1 iulie, astfel încât deficitul să nu crească”.

Discuțiile s-au aprins și când s-a discutat despre bugetul Educației, despăgubirea fermierilor afectați de secetă sau despre investițiile în infrastructura de transporturi.

RODICA BOANCĂ, senator AUR: „Suntem conștienți de faptul că aceste amendamente nu vor trece. (…) Am asistat la un simulacru de buget, un simulacru de dezbatere pe marginea lui. (…) Bugetul alocat sistemului educațional trebuie să fie de 6% din Produsul Intern Brut, minim 5% din PIB!”

ANCA DRAGU, președintele Senatului: “Amendamentele, cele 3.640 de amendamente, de fapt nu aveau o sursă de finanțare. Despre asta vorbim când facem buget, pentru că nevoile sunt nelimitate, dar trebuie să împărțim acești bani cât mai riguros”.

Discuții aprinse au fost și ieri. Iar ședința s-a prelungit până spre dimineață, la ora 2.00. Iar unii senatori și deputați de la PSD și AUR au fost surprinși de adversarii de la USR-PLUS în timp ce votau și pentru colegii absenți.

Discuție F. Havârneanu, USR – PLUS, L. Feodorov, AUR (Sursă: Facebook/Filip Havarneanu):

„Nu vă supărați, se votează la o singură cartelă. Este al nouălea vot pe care-l dați la două cartele. Nu se poate”.

Feodorov, AUR: „Colega mi-a dat mandat”

Premierul s-a declarat convins că bugetul va rămâne așa cum l-a propus.

Premierul Florin Cîțu (Sursa: DCNews): “Nu, nu am emoţii, aţi văzut cum a decurs și dezbaterea, şi în comisii. Cred că o să fie prima dată când un buget o să treacă curat prin Parlamentul României”.

Lucian Romașcanu, PSD: “Putem felicita, pentru creativitate, coaliția de guvernare. Este al doilea buget care trece prin asumare, dar o altă formă de asumare – niciun amendament acceptat”.

Bugetul are un deficit de 7,16% din PIB și e construit pe o creștere economică estimată la 4,3%, în acest an.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat.

Florin Cîțu, declarații după vot: „Este un buget bun, echilibrat, cu care începem reconstrucția României, și nu poți face acest lucru decât prin reformă și investiții. Sunt cele două lucruri pe care am axat acest buget. Investiții-record, jumătate din fonduri europene, și reformă – pe care mulți politicieni au tot aruncat-o în spațiul public, dar cam toți au fugit de ea și este momentul să o facem. Acest buget forțează reforma, pentru că am spus că sigur o vom face prin buget. Cred că este și o premieră, un buget care trece prin parlamentul României fără niciun amendament și arată foarte clar că suntem o coaliție unită, puternică, pregătită să reziste toți cei patru ani de zile, când mai avem mult de lucru”.

Dan Barna, președintele USR: „Cele două zile în care am ajuns să votăm bugetul au dovedit că există majoritate parlamentară stabilă, există o coaliție de guvernare care și-a propus să facă aceste reforme, în momentul de față România are un buget, din acest moment începe activitatea de execuție, marea provocare, acele proiecte importante de care România are mare nevoie și despre care vorbim de 30 de ani să înceapă să devină realitate în fiecare bucată de Românie, în fiecare județ, în fiecare oraș sau comună. Aceste 2 zile au arătat că această coaliție de centru-dreapta își onorează angajamentele făcute românilor în campania electorală, în ciuda unei Opoziții cu voturi duble și obișnuită așa de a fura voturi chiar și când ești în minoritate. Votul de azi al colegilor din Parlament confirmă că din acest moment România intră pe execuție bugetară, pentru cel mai ambițios buget de investiții pe care l-a avut România vreodată”.

Kelemen Hunor, UDMR: „Ca să putem vota acest buget în două zile, după dezbateri extrem de bune, era nevoie de o pregătire a proiectului de buget și nu degeaba am întârziat un pic față de calendarul inițial, fiindcă era nevoie de o pregătire foarte exactă, de o dezbatere publică, și uite că am reușit să venim cu un buget foarte bine făcut, astfel încât în 2021 nu numai reducem deficitul la 7,1, dar reușim să facem investiții în toate domeniile, de la infrastructura mare până la Sănătate, de la Educație până la Mediu și Dezvoltare Locală, vor fi investiții care vor schimba România în anii care urmează. Pe viitor avem nevoie de bugete multianuale și, în 2021, din timp trebuie să ne pregătim ca să începem anul 2022, pentru că în politică e musai să vezi ținte mai îndepărtate, în așa fel încât o creștere economică și o stabilitate pentru investitori să ne ducă într-o direcție în care fiecare om va simți că merită să muncească și poate să facă un proiect pentru familie, pe orice moment și pe orice termen”.

ACTUALIZARE Bogdan Huțucă (PNL), vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, prezintă raportul pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu prezintă proiectul bugetului de asigurări sociale.

– deciziile pe care le-ați luat în ultimul an, dezmățul, ne-au adus în situația de a avea deficit. Pentru că au crescut pensiile. Noi facem toate acestea, și pensii, și alocații, pentru că nu am crescut taxele.

ACTUALIZARE Bugetul de stat a fost votat în Parlament cu 234 de voturi pentru și 170 împotrivă.

ACTUALIZARE Dezbaterile pe marginea bugetului de stat s-au terminat, urmează cele ale bugetului asigurărilor sociale.

ACTUALIZARE Plenul Parlamentului a aprobat, marţi, anexa 3 din proiectul legii bugetului de stat pe 2021, care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite – ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii.

Parlamentarii mai au de dezbătut încă 11 anexe, iar apoi este programat votul final asupra proiectului legii bugetului de stat.

ACTUALIZARE 12.30 Luiza Gireadă transmite de la Parlament pentru Telejurnalul de la ora 12.00:  Ne așteptăm și astăzi la discuții tensionate în parlament și la amendamente depuse de opoziție. De aproximativ două ore sunt solicitate fonduri suplimentare pentru administrațiile locale. Opoziția cere bani din fondul de rezervă al guvernului pentru ca investiții să fie făcute nu doar în localitățile care sunt controlate de reprezentați ai partidelor din coaliție, ci și în celelalte.

ACTUALIZARE 10.50 Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru a continua dezbaterile la proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021, anunță Agerpres. Şedinţa de plen de luni a început la ora 16,00 şi s-a terminat la ora 2,00, în noaptea de luni spre marţi, timp în care parlamentarii au votat proiectului legii bugetului de stat pe articole, precum şi două anexe. Dezbaterile au fost oprite la Anexa 3 – bugetul Ministerului Dezvoltării, unde au fost formulate şi supuse votului mai multe amendamente.

Plenul Legislativului continuă azi dezbaterile pe anexele proiectului Legii bugetului de stat şi pe proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

La finalul dezbaterilor, cele două proiecte vor fi supuse votului final al Parlamentului.

Nu au fost adoptate amendamente

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat sâmbătă raport favorabil celor două proiecte în forma în care acestea au fost transmise de Guvern. Nu a fost adoptat niciun amendament.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020, şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Luni seara, senatorii şi deputaţii au votat pe articole proiectul Legii bugetului pe acest an. Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate în forma Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite