Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Parlament. Viorica Dăncilă: Bugetul reflectă realitatea economică și socială din România

Parlamentul a adoptat proiectul de buget, cu tot cu majorarea alocaţiilor şi tăierea banilor de la servicii pentru programe de sănătate. Proiectul merge acum la promulgare. După vot însă, printr-un comunicat, şeful statului a criticat dur bugetul şi a acuzat Puterea că amanetează viitorul românilor.

15 Februarie 2019, 09:16 (actualizat 15 Februarie 2019, 21:08) |
Proiectul de buget a fost adoptat de Parlament
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu toată împotrivirea opoziției, bugetul a trecut de Parlament. Au fost menținute mărirea alocațiilor pentru copii, dar și tăierea fondurilor pentru Servicii, pentru a fi mutate la capitolul programe de sănătate. Premierul Dăncilă a anunțat că alocațiile vor fi majorate, așa cum s-a votat, de la 1 martie, după ce guvernul va aproba o ordonanță în acest sens.

Construit pe o creștere economică de 5.5 la sută și cu priorități declarate sănătatea și educația, bugetul a fost viu disputat de putere și opoziție.

Președintele Klaus Iohannis consideră că bugetul este nerealist și că nu corespunde așteptărilor cetățenilor.

Pentru a intra în vigoare, legea bugetului trebuie promulgată de președinte. Șeful statului are dreptul să întoarcă o dată actul normativ în parlament sau să îl atace la Curtea Constituțională.

ACTUALIZARE A fost votat și bugetul asigurărilor sociale de stat  cu 272 de voturi "pentru" și 125 "împotrivă"

ACTUALIZARE  Proiectul bugetului pentru anul 2019 a fost adoptat în plenul Parlamentului cu 275 de voturi "pentru",  122 "împotrivă" și două abțineri.

ACTUALIZARE  Prim-ministrul, Viorica Dăncilă,  a susținut un discurs în plenul Parlamentului.

- Bugetul reflecta realitatea economica și socială din România și concepția politică și programul politic al alianței care a câștigat foarte clar alegerile parlamentare.

- Construcția bugetului s-a bazat pe faptul că după ani de creștere economica neîntreruptă avem un PIB mai mare, un deficit mai scăzut și o datorie publică în scădere. Ca orice buget de la noi sau din lume nu poate să răspundă tuturor așteptărilor dar este realist și cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

- Am ținut cont de vocea cetățenilor și am construit un buget care să răspundă așteptărilor tuturor.

- Am  suplimentat bugetul investițiilor cu 15, 7 miliarde de lei, față de anul trecut, din care 6 miliarde se adaugă direct la infrastructură de transport. Ne dorim sa accelerăm proiectele de infrastructură.

- Ne vom bate pentru acești bani europeni pentru că România își dorește să fie un stat pe deplin integrat în Europa și în același timp ne dorim un tratament egal pentru România.

- Vom continua să susținem noi investiții străine.

- O altă direcție importantă a investițiilor este industria de Apărare. Suntem în al treilea an în care Romania își respectă angajamentul NATO și aloca 2% din PIB pentru Apărare, care se vor regăsi și la investiții.

- Dacă luăm în considerare și fondurile europene, România va beneficia în acest an pe investiții de 50 de miliarde de lei.

- Celelalte două domenii prioritare sunt Sănătatea și Educație. Avem cea mai mare creștere din toate timpurile la Educație, cu 47,8 % mai mult față de anul trecut.

- Ca premier mi-am propus ca până la finalul mandatului meu toate școlile să îndeplinească condițiile din autorizația de funcționare.  Am datoria și ca mamă ca copiii noștri să învețe în cele mai bune condiții.

- Vom avea o creștere substanțială la Sănătate, cu aproape 15,3 % mai mult decât anul trecut, bugetul sănătății ajunge la 4,8 % din PIB. A venit anul în care să crească infrastructura în sănătate.

- România va depăși pentru prima oară 1000 de miliarde de lei la PIB cu o treime mai mult față de momentul preluării guvernării.

- Veniturile la bugetul de stat au ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile.

- În acest an va fi pentru prima dată când vom avea excedent la bugetul de pensii.

- Aveți încredere în economia României, suntem în topul statelor cu cea mai mare dezvoltare din UE, a spus premierul României.

- Crește salariul minim cu 10 %.

-  Acordăm și în acest an voucherele de vacanță în valoare de 1450 de lei precum și  indemnizația de hrana echivalenta cu două salarii minime pe economie.

- De la 1 septembrie, punctul de pensie va crește cu 15%, iar pensia minimă cu 10%.

________________________________

Într-o primă fază, Parlamentul va vota o anexă a bugetului care nu a mai fost dezbătută joi noaptea. Ulterior, plenul va dezbate și proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat. Apoi, ambele documente vor fi supuse votului final.

Senatorii și deputații a adoptat, joi, în plenul reunit, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019 şi anexele sale care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate mai multe amendamente.

Camera Deputaților a adoptat, vineri, decizional, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii.

Un alt amendamente, iniţiat de liberalul Robert Sighiartău, vizează majorarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 cu 2.130.528.000 lei pentru a creşte alocaţiile copiilor începând cu 1 martie.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar creşte astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare.

Un alt amendament adoptat de plen, propus de deputatul PMP Ionuţ Simionca, prevede finanţarea cu 5.360.000 lei a unui complex sportiv în comuna Rodna din Bistriţa Năsăud, fiind majorat în acest sens bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Bugetul Serviciului de Informaţii Externe s-a diminuat, în plen, cu 30.000.000 de lei, printr-un amendament care a fost iniţial respins în Comisiile de buget-finanţe.

Senatorii şi deputaţii au adoptat în plen şi un amendament care prevede suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS cu 295.000.000 lei, bani care provin din bugetul SRI. Această sumă e destinată finanţării programului privind vitamina D, a programului "Panorama", care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului "Diabet juvenil".

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI