Bugetul, în Parlament. Premierul F. Cîțu: Începem reforma în toate cotloanele statului român! M. Ciolacu (PSD): Anexa 703, direcționată doar pentru anumite partide

1 martie 2021, 07:09

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „Probabil păpușile pe care le-ați adus sunt cele pe care le-ați manipulat de 30 de ani în administrație și guvernare. Domnul Popa, vă rog frumos să părăsiți tribuna, vorbește prim-ministrul!”.

Printre vociferări și acuzații, premierul Florin Citu a prezentat cifrele bugetului. N-au lipsit din discursul său nici atacurile politice la adresa PSD.

Florin Cîțu, premierul României: „Alocațiile, anul acesta, au crescut cu 20%, nu știu dacă și pentru d-voastră, dar … verificăm. Prioritățile acestui guvern sunt reforma, investiții și sănătate. În acest an, premieră, v-am tăiat toate căile prin care se fură banii din bugetul statului!”.

Șeful Camerei Deputaților a intervenit pentru a-i convinge pe parlamentarii Opoziției să nu mai întrerupă discursul.

Florin Cîțu, premierul României: „Nu trebuie să ne mai fie frică …”.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „Domnule deputat Ghiță, faceți de râs instituția Parlamentului! Cât credeți c-o să mai suportăm comportamentul d-voastră de maidan și de stadion? La tribună se vorbește însă de la microfon, în Parlament!”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a dat premierului un răspuns vehement.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Chiar nu ți-e rușine, să vii să ne spui că noi furăm? Bugetul cu care ați venit în Parlament și pe care, cică, l-ați prezentat, este o rușine pentru România! Nu ați considerat oportun să investiți în Educație și Sănătate! Sau să creșteți alocații și pensii”.

Atât PSD cât și AUR au anunțat zilele trecute că nu vor vota proiectul Legii bugetului.

George Simion, deputat AUR: „3466 de amendamente depuse, 3466 de amendamente respinse. Ne jucăm de-a democrația”.

Partidele de la guvernare își mențin decizia de a vota bugetul în forma propusă de Guvern.

Cosette Chichirău, deputat USR-PLUS: „În ultimii 30 de ani s-au perindat pe la guvernare multe partide, dar sistemul bazat pe șpagă, pe pile, cunoștințe și relații, a supraviețuit până în zilele noastre. Suntem aici să pornim pe drumul reformelor și să nu ne mai întoarcem niciodată!”.

Miklos Zoltan, deputat UDMR: „Bugetul pe anul acesta, în forma prezentată de Guvern, poate deveni piatra de temelie a redresării economiei”.

Votul final asupra bugetului pentru 2021 urmează să fie dat într-o altă ședință a plenului Parlamentului, mâine.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Plenul Parlamentului a adoptat, luni seara, articolele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021, urmând să dezbată anexele, printre care şi cea care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite – ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii.

Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate în forma Guvernului.

Dezbaterile din Parlament sunt în desfășurare.

ACTUALIZARE Dezbaterile generale pe buget s-au încheiat, urmează cele pe articole.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu, discurs la finalul dezbaterilor:

– Mi-a plăcut că PSD, astăzi, ne-a arătat din nou că nu ştie cum să citească un buget. Cel mai mult afli despre oameni atunci când îi laşi să vorbească şi PSD, astăzi, a arătat că nu ştie ce e în acest buget, chiar nu ştie. Aşa că nu are sens să mai discutăm despre PSD,

– eu aş vrea să le mulţumesc colegilor parlamentari de la PNL, USR, UDMR şi minorităţi pentru munca pe care au depus-o în ultimele zile pentru susţinerea acestui buget fără amendamente în Parlamentul României.

– este primul buget care pune în centru investițiile și reforma.

– PSD țipă pentru că a rămas fără sursa de buget din care își finanțau afacerile.

ACTUALIZARE Lucian Romașcanu (PSD)

– este un buget antinațional

ACTUALIZARE Ovidiu Ganz (Minorități)

– particip a 17 – a oară la dezbaterea unui buget, dezbaterea s-a degradat în continuu. Nu știu unde vom ajunge.

– vom vota bugetul de stat în forma propusă de Guvern.

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD):

– după două luni de întârziere, cu un buget al austerității, cu tăieri peste tăieri. Le spuneți pensionarilor că nu aveți bani pentru pensii, copiilor că nu aveți bani de alocații.

– acum acești copii au nevoie mai mult decât oricând de aceste alocații.

– nu aveți bani pentru Sănătate. În plină pandemie, aveți un buget mai mic decât cel de anul trecut.

ACTUALIZARE Claudiu Târziu (AUR):

– discursul meu vine într-un moment prea târziu, voiam să vă îndemn la calm și recuperare

– nu sunt, din nefericire, nici în comisiile permamente. Modul în care a fost disputat acest buget denotă seriozitatea acestui demers – lipsă. Arată respectul pe care coaliția de la Putere îl are față de colegi și față de români. Asistăm nu la o dezbatere adevărată pe Legea bugetului, ci doar la o poziționare a partidelor pe care le reprezentăm. E puțin, însă e un prilej să spun că: AUR ne poziționăm de partea românilor, în stradă, pentru drepturile și libertățile lor.

– bugetul e un dezastru care lovește în biserica noastră națională, în pensionari, în oameni maturi. Nu aveți de ce să vă lăudați cu el.

ACTUALIZARE Cosette Chichirău (USR-PLUS):

– În ultimii 30 de ani s-au perindat pe la guvernare multe partide, dar sistemul bazat pe șpagă, pe pile, cunoștințe și relații, a supraviețuit până în zilele noastre. Suntem aici să pornim pe drumul reformelor și să nu ne mai întoarcem niciodată!

– corupția din spitale, lipsa autostrăzilor continuă și în ziua de astăzi.

– cheltuielile pentru Educație și Sănătate au crescut. Și cele cu asistența socială.

ACTUALIZARE Florin Roman (PNL):

– De la prezentarea proiectului de buget în dezbatere publică, opoziţia a răspândit în mod iresponsabil în spaţiul public tot felul de informaţii false. De fapt, reprezentanţii PSD se pricep cel mai bine la dezinformare şi la circ, cum am văzut astăzi.

– V-am ascultat, stimaţi colegi de la PSD şi vă întreb – unde aţi fost voi în ultimii şapte ani de zile? Unde aţi fost? Nu cumva dumneavoastră aţi guvernat România? Nu cumva dumneavoastră aţi lăsat România în plină criză sanitară fără stocuri de medicamente, fără materiale, pentru că, aşa cum a spus şi Florin Cîţu, aţi furat banii românilor? Voi veniţi să ne daţi nouă lecţii?

– Singurul politician român condamnat de o instanţă românească pentru că a furat bani de la copii este şeful dumneavoastră, Liviu Dragnea, care acum se odihneşte în puşcărie. Pentru că a furat bani de la copii.

– În anul 2021, veniturile nu scad, veniturile cresc. Astfel, se plătesc pensii majorate cu 14%, alocaţiile pentru copii continuă calendarul de majorare şi probabil că dacă statul român ar fi aplicat legea confiscării averilor, astăzi – dacă s-ar fi confiscat averea lui Liviu Dragnea – probabil că în bugetul României erau şi bani pentru plata alocaţiilor.

– nu ați votat voi împotriva colegului Sigartău, care prevedea dublarea alocațiilor?

– stimați colegi, ați spus că nu sunt bani pentru secetă. Amendamentul propus de Opoziție a fost făcut pentru a nu fi adoptat. Ceea ce au cerut colegii d-voastră indică o sursă de finanțare de trei ori mai mică decât cerința din amendament.

– un singur amendament ar fi putut rezolva alocațiile: confiscarea averilor liderilor PSD condamnați

ACTUALIZARE Alexandru Rafila (PSD):

– noi trebuie să garantăm accesul la Educație și Sănătate. Trebuie să investim în Sănătate și în Educație.

– statistic, măcar 1% din cele 3600 de amendamente sunt amendamente bune. Toate au fost respinse. În comisiile de sănătate a fost un simulacru de dezbatere, orice argument nu stătea în picioare.

– Parlamentul să-și asume un buget în care să aprobe amendamentele Opoziției.

ACTUALIZARE Diana Șoșoacă, senator neafiliat:

– de ce nu luați de la televiziunile particulare pe care le-ați plătit cu 70 de miliarde în pandemie, pentru a le da copiilor?

– opriți odată starea de alertă, cum a făcut Cehia și o să vedeți ce bine merge România!

ACTUALIZARE Miklos Zoltan (UDMR):

– nu este un buget de austeritate. Nu și-a propus să taie, ci să investească. Acest buget va ajuta și autoritățile locale, proiectele de dezvoltare locală vor avea și ele marja de alocare.

– avem nevoie de măsuri de simplificare, de lărgire a bazei de impozitare, de digitalizare și transparență

– bugetul cu investiții mai mari și cheltuieli mai chibzuite, dar fără a fi de austeritate. Poate fi piatra redresării economiei României.

– UDMR – va vota.

ACTUALIZARE Sorin Grindeanu (PSD):

– românii nu or să uite că i-ați sacrificat pe copii, pe salariați, pentru a vă proteja clientela politică.

– FMI vorbește că povara crizei este suportată inegal. Se numește marea divergență – ceea ce propune acum premierul Florin Cîțu, prin înghețarea pensiilor, salariilor, burselor.

– sunteți primul prim-ministru care a picat treapta a doua și a dat de 2 ori la o facultate și n-a intrat

– vă rog să aprobați amendamentele noastre, care sunt ca cele din programul Biden, de revenire din criză.

ACTUALIZARE George Simion (AUR):

– asta e țara lui Impozit Vodă. Toți perceptorii sunt la modă.

– de ce nu ați tăiat bugetul de la partidele populiste? Noi o s-o votăm bugetul, dacă ne tăiați cei 4,3 milioane de euro pentru AUR. Noi vrem să punem acești bani pentru construcția unui spital.

ACTUALIZARE Claudiu Mureșan (USR-PLUS):

– Datoria noastră, a Parlamentului, dar şi a grupului, este să ne asigurăm că felul în care se elaborează şi se implementează bugetul de stat corespunde nevoilor actuale. Deşi acest lucru trebuia să se fi întâmplat de mult, acum chiar trebuie să stopăm măsurile populiste din actul parlamentar şi din cel de guvernare.

– Responsabilitatea înseamnă înainte de orice să fim realişti în estimările bugetare şi să ne asigurăm că cifrele reflectă adevărul. Vorbesc unii că ar fi un buget al austerităţii. Eu zic că este un buget al responsabilităţii, cu o sumă record alocată investiţiilor (…) şi cu bani pentru combaterea pandemiei, 1,4 miliarde de lei doar pentru campania de vaccinare

– asta e populism și demagogie

– celor nemulțumiți de banii publici primiți – este timpul să înlocuiați zeciuiala pentru sine și partid, cu manageriatul bun.

– USR-PLUS va vota pentru buget

ACTUALIZARE Bogdan Huțucă (PNL):

– bugetul a fost construit în contextul crizei sanitare

ACTUALIZARE Gabriela Firea (PSD):

– Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor ne-a transmis doamnelor din sală să fim, la început de primăvară, iubite şi fericite. Cu iubirea sperăm să ne descurcăm, haideţi să vorbim puţin despre fericire. Domnule preşedinte, doamnele care vă privesc acum din întreaga ţară, femeile din România, cu siguranţă vor fi foarte fericite dacă dumneavoastră şi colegii dumneavoastră veţi vota amendamentul PSD care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii. Va fi un cadou care înseamnă, de fapt, respectarea legii, dar iată că suntem în situaţia să ne bucurăm ca de un cadou atunci când respectăm o lege din România care a fost şi promulgată de preşedintele ţării, care a fost declarată şi constituţională de Curtea Constituţională, lege care a fost masacrată, din păcate, de colegul dumneavoastră de partid care nu mai ştie exact ce funcţii are, pentru că senatorul Cîţu îl faultează pe ministrul de Finanţe Cîţu, care la rândul său îl faultează pe premierul Cîţu

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu (PSD):

– dle prim ministru, un mincinos mai patologic ca d-voastră nu cred că am cunoscut vreodată. Domnul Orban cred că este ultimul brontozaur din Parlamentul României. PSD nu a guvernat timp de 30 de ani. PSD nu mai are membri în CA-uri. Sunt nepoatele, amantele și politrucii d-voastră. Am înțeles că PSD-ul fură din buget. Eu mi-aduc aminte de Unifarm. Toate dosarele sunt la DNA. Vezi cine stă în stânga ta și întreabă-l dacă a fost la OLAF!

– este un buget în care nu ați considerat oportun să investiți în Educație și Sănătate. Sau să creșteți alocațiile și pensiile, conform legilor în vigoare. Nu mă așteptam să veniți cu un buget care să încalce legea.

– faptu că Guvernul continuă să împartă banii discreționar, în funcție de criterii politice, acest lucru este o infracțiune.

– o premieră – anexa 703 – o anexă direcționată doar pentru anumite formațiuni politice. Întotdeauna aceste lucruri s-au dezbătut votului Parlamentului. Vrem să știm criteriile pe care le-ați folosit și cine a justificat aceste alocări. Ați avut 380 de miliarde să dați la PNL, USR și UDMR. Asta e normalitatea promisă de președintele Iohannis!

– PSD nu va vota bugetul în această formulă. Totul pentru voi și nimic pentru români! Noi, parlamentarii, vom merge în stradă alături de ceilalți români care ies zilnic.

ACTUALIZARE Bogdan Huțucă (PNL), președintele Comisiei de Buget Finanțe, prezintă raportul comisiilor de buget privind bugetul.

– Bugetul pentru anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia COVID-19 şi al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei. Guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare pentru toate nevoile societăţii şi economiei româneşti şi, în acelaşi timp, să demareze şi un amplu proces de consolidare a finanţelor publice ale ţării. Să nu uităm că politicile prociclice promovate de PSD în anii 2017-2019 au eliminat orice spaţiu fiscal, care ar fi fost deosebit de util României în perioada crizei. Să nu uităm că în anul 2019 rapoartele Comisiei Europene şi agenţiile de rating atrăgeau atenţia că România este statul UE cel mai vulnerabil din punct de vedere economic, în cazul declanşării unei crize economice. Aşadar, în ciuda contextului intern şi internaţional extrem de dificil, bugetul pentru anul 2021 reuşeşte să acopere absolut toate obligaţiile financiare ale statului român.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu:


– acest buget este cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. Este primul buget al unei guvernări de centru-dreapta din ultimii 4 ani.

– o să ne centrăm pe reformă și investiții

– este responsabilitatea mea că PNL se va achita de misiunea dată de electorat

– începem reforma în toate cotloanele statului român! Oprim 30 de ani de furt PSD-ist din bani publici.

– drumul României este în Europa și alături de partenerii noștri din NATO. Garantăm românilor siguranță.

– bugetul are la bază un deficit de 80 de miliarde de lei

– 47,4 de miliarde de lei, din fonduri europene.

– cheltuielile – 444,9 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut. Au fost suplimentate cu suma pentru pensii și alocații – de 10 miliarde de lei.

– politica fiscală anul acesta rămâne stimulativă.

– sunt așteptări de la mediul de afaceri – transparență

– nu am introdus taxe față de anul trecut.

– le spun tuturor românilor că se poate și că a venit momentul. Eliberăm bugetul de furtul PSD-ist.

– în primul rând reformă în administrația centrală și locală. Funcționarii trebuie să-și asume deciziile. Trebuie să existe responsabilitate și răspundere. Trebuie să restructurăm aparatul de stat în funcție de nevoile curente ale societății.

– Veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie transparente și legate de performanță.

– Legea salarizării – dispare sistemul de sporuri, așa cum este el implementat astăzi. Trebuie să ne asigurăm că cei mai buni funcționari publici sunt și cei mai bine renumerați.

– Dle Ciolacu, ați discutat cu teroristul Hayssam la vânătoare?

– companiile de stat cară după ele arierate. Unele companii pot fi restructurate – TAROM, de exemplu -, altele nu pot. Românii nu mai pot finanța aceste companii.

– Nu trebuie să ne mai fie frică să cerem performanță, profit, de la companiile de stat. De 30 de ani au tot fost șterse datorii, iar acele companii au făcut altele. Mă aștept ca acei manageri să vină cu soluții. Dacă nu pot, pleacă.

– reforma în administrația locală este necesară. Avem sute, mii de primării unde nu-și pot plăti salariile. Reforma și creșterea economică sunt susținute de investiții.

– 69,9 miliarde de lei pentru investiții – jumătate sunt din fondurile europene. MS are alocate 11,4 miliarde de lei, în creștere față de anul 2020.

– s-au alocat sume de record 56,9 miliarde de lei și în Sănătate.

– asta face bugetul: luăm bani din taxe și impozite și îi realocăm în reformă.

– acest buget este declarația mea fermă că anul acesta vom tăia toate căile prin care se fură din bugetul statului.

ACTUALIZARE Dezbaterile din Parlament, pe buget, au început. Ediție Specială pe TVR 1

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat sâmbătă raport favorabil celor două proiecte în forma în care acestea au fost transmise de Guvern.

Nu a fost adoptat niciun amendament.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020, şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite