Bugetul, dezbătut intens în comisiile de specialitate și în cele de Buget-Finanțe

Comisiile de Buget-Finanţe din Parlament au discutat aproape 10 ore pe marginea proiectului de buget pe acest an, în prezența mai multor miniștri. Au fost depuse mii de amendamente. Ramona Avramescu ne explică:

26 Februarie 2021, 11:28 (actualizat 26 Februarie 2021, 20:49) |
Dezbaterii prelungite în comisii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Niciun amendament nu a trecut până acum de comisiile de specialitate și de Comisiile de Buget-Finanțe, deși au fost depuse aproape 4.000, a transmis, pentru Telejurnal, Ramona Avramescu. Peste 2.000, doar la bugetul Ministerului Dezvoltării, discutat și aprobat astăzi. Coaliția de la guvernare pare să funcționeze fără sincope și, dacă nu se întâmplă nimic în plenul camerelor reunite, bugetul va pleca de la Parlament exact așa cum a venit de la Guvern. Aceasta este și dorința premierului Florin Cîțu, care a făcut astăzi o vizită surpriză la Comisiile de Buget-Finanțe, ca să îi încurajeze pe parlamentarii Coaliției. Multe dintre amendamente nici nu au mai fost susținute, iar parlamentarii au părut preocupați să țină un ritm alert al discuțiilor și să încheie programul înainte de calendarul stabilit în Parlament. În mod normal, inițial erau prevăzute dezbateri inclusiv la această oră (ora 20.20), toți cei care erau programați după 19.30 s-au prezentat, însă, mai devreme, și dezbaterile s-au încheiat în jurul orelor 19.30. Mâine este o zi importantă, miniștrii Finanțelor și cel al Muncii vin în Comisiile de Buget-Finanțe, se va discuta și Bugetul asigurărilor sociale, Parlamentul are termen până după-amiază să încheie dezbaterile. Iar luni, proiectul de buget ajunge în plenul camerelor reunite.

ACTUALIZARE Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2021 a primit, vineri, aviz favorabil fără amendamente din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

Au fost 24 de voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă".

"Bugetul propus pentru CNAS în anul 2021 este foarte similar cu execuţia şi propunerea din 2020 - 44,8 miliarde de lei. Pe titluri mari, categorii mari de cheltuieli: 31 miliarde de lei bunuri şi servicii, 10,6 miliarde de lei transferuri între unităţi, practic influenţe salariale, 2,8 miliarde de lei asistenţă socială - concedii medicale. Este un buget pe care îl interpretez ca fiind o invitaţie la performanţă, la îmbunătăţirea performanţei cheltuielii fondului într-un an cu aşteptări foarte mari", a afirmat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.

ACTUALIZARE Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2021 a primit, vineri, aviz favorabil fără amendamente din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

Au fost 25 de voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat la audieri că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2021 este "puţin mai mare" decât în anul anterior.

"Este alcătuit din două componente: componenta care doar trece pe la Ministerul Sănătăţii, şi anume cea de transfer către CNAS, şi componenta de care se poate servi Ministerul Sănătăţii pentru toate atribuţiile pe care le are. Bugetul MS, prin asta înţelegând doar componenta fără transferurile pentru CNAS, este puţin mai mare decât nivelul execuţiei anului 2020. Vorbim despre 11,5 miliarde lei. (...) Au existat în anul 2020 cheltuieli pe care Ministerul Sănătăţii le-a înregistrat şi pe care cel mai probabil nu le va înregistra din nou în 2021. După cum şi în anul 2021 vor fi cheltuieli care nu s-au înregistrat în anul 2020, precum vaccinarea, cheltuieli ceva mai mari cel mai probabil pentru testare. (...) Înăuntrul acestei sume de aproximativ 11,5 miliarde există flexibilitate. Lucrul aceste fiind deja discutat cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu premierul şi există toată disponibilitatea Guvernului în ansamblu pentru a suporta orice cheltuieli necesare suplimentare ar putea să fie necesare pentru MS", a spus Voiculescu.

ACTUALIZARE Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost adoptat, vineri, cu raport favorabil în forma propusă de iniţiator, de comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Propunerea de buget a fost aprobată cu 23 de voturi "pentru".

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, în prezentarea propunerii de buget, că şi în 2021 va fi continuat programul multianual pentru digitalizarea activităţii ministerului, inclusiv digitalizarea activităţilor consulare şi, de asemenea, programul multianual de reabilitare a sediilor misiunilor diplomatice şi consulare.

"În ce priveşte cheltuielile salariale de personal, avem alocate fonduri de 526.752.000 lei, cu 1,10 % mai mult decât în anul anterior", a menţionat Aurescu.

Propunerea de buget la Ministerul Afacerilor Externe prevede credite bugetare de 1.135.745.000 lei, în creştere cu 3,27% raportat la anul trecut şi 1.346.410.000 lei credite de angajament, mai mari cu 10,98%.

ACTUALIZARE Bugetul Ministerului Culturii a primit, vineri, raport de adoptare, fără amendamente, din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, cu 25 de voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi două abţineri.

Bugetul propus pentru minister este de 935.079.000 de lei, reprezentând o creştere de 11,71% faţă de execuţia bugetară de anul trecut, după cum a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

ACTUALIZARE. Bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2021 a primit, vineri, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

Au fost 23 de voturi "pentru" şi 16 abţineri.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a arătat că bugetul Educaţiei Naţionale este mai mare cu 2,2 miliarde de lei decât anul trecut, iar bugetul Ministerului Educaţiei este mai mare cu 244 milioane de lei faţă de cel din 2020.

ACTUALIZARE Bugetul Ministerului Public a primit raport favorabil în forma propusă de iniţiator.

S-au înregistrat 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

Potrivit proiectului de buget trimis de Ministerul de Finanţe în Parlament, sunt prevăzute credite bugetare de 1,54 miliarde lei, creştere de 2,3% faţă de execuţia preliminată din 2020. La capitolul 'credite de angajament' se prevede suma de 1,59 miliarde lei (creştere de 4,18%).

Procurorul general Gabriela Scutea le-a spus parlamentarilor că, deşi propunerile au fost de acordare a unui buget de 2,1 miliarde lei, sumele alocate sunt mai mici, care asigură totuşi funcţionarea Ministerului Public "în limite aşteptate", precizează Agerpres.

"Propunerea noastră de buget are o procedură specială, pe care am parcurs-o în cursul anului 2020, respectiv bugetele pentru parchete şi instanţe necesită şi avizul CSM. Având în vedere contextul special în care a fost elaborată Legea bugetului, adică după alegeri, propunerile noastre au fost cuantificate, prin însumarea celor de la ordonatorii terţiari şi secundari de credite, la 2,177 miliarde lei. (...) Totalul bugetului propus prin proiectul de lege avansat de către Guvern ne stabileşte o limită de 1,54 miliarde lei, în care considerăm că elementele necesare pentru desfăşurarea activităţii pot fi, pentru o bună parte a anului, gestionate. (...) Acest buget este de asigurare a funcţionării instituţiei, spunem noi, în limite aşteptate", a spus Gabriela Scutea.

ACTUALIZARE Comisiile reunite de Buget-finanţe au dat raport favorabil pentru bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune, cu 25 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă".

Preşedintele - director general al SRR, Georgică Severin, a spus că suma de 342 de milioane de lei pusă la dispoziţie instituţiei pentru anul 2021 nu asigură funcţionarea Radioului public.

"Bugetul oferit Societăţii Române de Radiodifuziune în acest an nu este optim, este imposibil să asigurăm funcţionarea şi voi rezuma în următoarea idee: suma acordată de 342 de milioane de lei reprezintă practic totalul cheltuielilor salariale şi al cheltuielilor pe care noi le facem anual către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii", a afirmat Severin în comisiile reunite, citat de Agerpres.

El a spus că, în aceste condiţii, nu pot fi plătite drepturile de transmisie, nu pot fi plătiţi corespondenţii externi şi nu pot fi făcute achiziţii.

"În consecinţă, acest buget diminuat faţă de anul trecut cu 9% nu permite funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune", a concluzionat preşedintele - director general.

ACTUALIZARE Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a primit raport de adoptare cu 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

Propunerea bugetară pentru acest an în cazul MApN este de 22.746.269.000 de lei credite bugetare, mai mare cu 3,28% faţă de anul trecut, şi 40.007.322.000 de lei credite de angajament, cu 46,84% mai mare faţă de 2020.

ACTUALIZARE Comisiile au dat raport favorabil pentru bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pe 2021.

S-au înregistrat 24 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

Propunerea bugetară la MDLPA pentru anul 2021 este de 7.902.736.000 lei credite bugetare, în scădere cu 14,11% faţă de anul trecut, şi 9.338.845.000 credite de angajament, în creştere cu 66,14%.

ACTUALIZARE Bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a primit aviz favorabil. S-au înregistrat 25 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă".

Acest minister are prevăzute pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde de lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei.

Cheltuielile de personal sunt prevăzute la 130,5 milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii este alocată o sumă de 41,99 milioane de lei.

Joi, membrii comisiilor parlamentare au aprobat mai multe articole din proiect şi au dat vot favorabil bugetelor unor ordonatori principali de credit. Printre acestea se numără bugetele SIE, SRI, SPP, STS, Ministerului Energiei, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Nu a fost acceptat niciun amendament.

La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI