Bugetele SRR şi SRTV, avizate de Comisiile de Cultură. Cristian Zgabercea: Cu acest buget TVR va înceta să mai aibă datorii

Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, proiectele de buget pe anul 2017 ale Societății Române de Radiodifuziune (SRR), Societății Române de Televiziune (SRTV) și al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

03 Februarie 2017, 14:04 (actualizat 03 Februarie 2017, 15:41) |
Cristian Zgabercea, declarații
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Proiectul de buget al SRR pe 2017 a fost votat cu 16 voturi "pentru" și 2 "împotrivă", al SRTV cu 15 voturi "pentru", în timp ce proiectul de buget al CNA a fost votat cu 14 voturi "pentru" și unul împotrivă.

La audierile din comisie, producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, a spus că acest buget reprezintă o reparaţie a unor influenţe negative pe care le-au avut diverse reglementări din ultimii 17 ani asupra TVR, care au dus la pierderi atât de mari. Cristian Zgabercea a mai spus că la sfârşitul anului TVR nu va mai avea datorii, dar bugetul nu rămâne îndestulător, fiind mai mic ca cel de anul trecut, ceea ce înseamnă amânarea investiţiilor.

Cristian Zgabercea a subliniat că 50% din datoriile Televiziunii Române sunt constituite din penalităţi.

Reprezintă o reparaţie a unor influente negative pe care le-au avut diverse reglementări din ultimii 17 ani asupra TVR, care au dus Televiziunea Română să aibă o pierdere atât de mare, în proporţie de 90%. Este foarte important că după acest buget TVR va înceta să mai aibă datorii la bugetul de stat, datorii care 50% erau constituite din penalităţi. În mod firesc vom intra pe o cale normală de activitate, putem să facem şi noi proiecte europene, putem să dezvoltam mai bine Societatea. Din acest punct de vedere este un punct de răscruce al TVR şi sper să aveţi înţelegerea şi să ne ajutaţi mai departe.

Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, a salutat amendamentul liderului UDMR, Kelemen Hunor, care se referă la limitarea imixtiunii controlului economic în activitatea editorială.

Este foarte adevărat că intervin nişte nebulozităţi, dar cred că ele se vor rezolva şi salut amendamentul d-lui Kelemen Hunor pentru că nu se referă la alocare ci la felul în care se vor cheltui banii (...) Orice precizare care poate să reducă imixtiunea controlului economic, sau economicului în activitatea editorială a celor două instituţii ar fi de salutat, deoarece unii se ocupă cu banii, alţii se ocupă cu creaţia.

După plata datoriilor, bugetul alocat TVR nu va fi îndestulător pentru a face şi investiţii a mai arătat Cristian Zgabercea care a subliniat însă că statul a făcut un efort extraordinar pentru a plăti datoriile SRTV.

Pot să vă spun că după ce vom plăti toate aceste datorii, bugetul nu este îndestulător, el nu atinge bugetul de anul trecut, dar cred că oricum statul a făcut un efort extraordinar de mare pentru a ne plăti aceste datorii şi noi vom încerca să ne încadrăm, să facem tot posibilul, ca până la sfârşitul anului, vom construi un buget cu o mică gaură de 15 milioane, dar la 950 de milioane cât ni se alocă nu cred că este o problemă şi cred că vom găsi resurse să putem să terminăm anul cu bine, fără să facem anul acesta investiţii.

• Am făcut ceva din resurse proprii, vom da drumul la primul studio HD, dar nu putem încă să avem un canal complet HD.

Cristian Zgabercea a făcut un apel la parlamentari să susţină în continuare dezvoltarea TVR.

Sper că vom reveni la planul de investiţii de la anu' să ne ajutaţi să revenim la un plan de investiţii coerente în care să putem să trecem la HD.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 10°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 8°C 7°C
CONSTANTA 11°C 7°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 8°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI