Bugetarii pot lucra până la 70 de ani, dar fără cumulul pensiei cu salariul

9 iunie 2021, 07:03

Angajații de la stat nu vor mai putea primi și pensie și salariu, în schimb au liber să lucreze până la 70 de ani, fără să fie nevoie de acordul angajatorului. Regula va intra în vigoare după ce și Parlamentul va aproba proiectul adoptat azi de guvern.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: “Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația, ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze: fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul și intră în pensie. Pentru cei care nu și-au exprimat această opțiune în termenul prevăzut, există două tipuri de consecințe: încetarea de drept a contractului individual de muncă și recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie”.

Există, totuși, și câteva excepții. De exemplu, unii demnitari, personalul didactic plătit cu ora, dar și asistenții maternali și membrii Academiei Române vor putea primi în continuare și pensie, și salariu. Premierul spune că singurul motiv pentru care aceștia au fost trecuți la excepții ține de Constituție.

Premierul Florin Cîțu: “Dacă în Parlament se găsește o altă formă prin care să nu fie exceptate persoanele sau activitățile care menționate în Constituție, bineînțeles că o să fiu de acord, dar în momentul acesta este varianta pe care o avem și avizată de Ministerul Justiției”.

Social democrații abia așteaptă legea în parlament, ca să o atace la Curtea Constituțională.

Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD: „Despre acest proiect știm că are clar vicii de constituționalitate. Deci nu vom ezita o secundă să atacăm acest lucru”.

Posibilitatea de pensionare la 70 de ani este opțională. Potrivit ministrului Muncii, salariatul se poate pensiona la vârsta la care are dreptul și acum sau oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

–––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu a anunțat aprobarea proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

– despre alte categorii exceptate: este vorba doar de mandatele stabilite de Constituție. Nu putem interveni peste aceste mandate. Asta ne spun juriștii. Dacă, Parlamentul României poate trece peste acest amendament, vom vedea. Varianta pe care am acceptat-o noi la Guvern este cu aviz de la MJ. Asta este forma agreată cu Ministerul Justiției.

 

Alte declarații despre actele normative aprobate:

modificări ale restricțiilor:  suporterii pot ocupa 50% din capacitatea stadioanelor

– prelungirea stării de alertă

– se amână prin OUG creșterea alocațiilor

despre Secția Specială: noi avem mai multe aranjamente, unul este acela de a aproba Legile Justiției.

despre scandalul gunoaielor: cred ca este important ca toți cei care au avut contracte semnate trebuie să le respecte. Cetățenii Bucureștiului nu trebuie să sufere până la o decizie a instanței. Garda de Mediu trebuie să-și facă datoria, să meargă în forță și să amendeze. Am avut o discuție și cu prefectul. Este important ca să se respecte contractul: și de la prestator și de la contractor.

– despre MCV: îmi mențin obiectivul că vrem să eliminăm MCV, mă aștept ca MJ, împreună cu parlamentarii Coaliției, să vină cu cele mai bune soluții pentru a trece peste acest moment.

– despre alocații: la anul viitor va fi o majorare. Vrem să avem o formulă transparentă prin care să știm în fiecare an cu cât cresc alocațiile. Dacă situația economică ne va permite, vom crește alocațiile mai rapid. Asta este proiectul nostru: de a lega creșterea alocațiilor de performanța economică.

 

În actul normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată reveni în muncă, pe un post într-o instituție de stat cu condiţia suspendării plăţii pensiei.

Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

”Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă