Bugetarii ar putea intra în șomaj tehnic 15 zile pe lună. Bogdan Hossu: Nu cred măsura va rezolva problemele guvernamentale ci dă ideea unei gândiri rudimentare

9 aprilie 2020, 10:22

Este declarația făcută la un post de televiziune de premierul Ludovic Orban. Șeful Executivului a spus că cei trimiși într-un așa zis șomaj tehnic, pentru două săptămâni, vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Astfel, se vă limita și posibilitatea de răspândire a virusului. Vor fi și excepții de la această regulă, a precizat Ludovic Orban, referindu-se la angajații MApN și MAI.

Ideea că jumătate din personalul bugetar vă asigura funcționarea instituțiilor publice este complet anormală. Este mesajul transmis de sindicaliști care atrag atenția că propunerea Guvernului de a trimite angajații de la stat în șomaj tehnic vă dubla criza provocată de coronavirus prin lipsa de personal și de infrastructură.

Bogdan Hossu: Deși am spus că trebuie o clarificare a șomajului tehnic, cel puțin mecanismul spus ieri de către prim-ministru, arată că, de fapt, nu s-a făcut nicio analiză aprofundată și va fi o măsura care aparent va apărea ca o măsură de austeritate. Personalul bugetar, structura sa de venituri este 70% salariu de bază, 30% prin sporuri, limitând la salariul mediu pe economie, ar însemnă o tăiere a salariilor din sectorul bugetar pentru 70 % din personalul care pleacă în șomaj tehnic și tăierea ar fi de minimum 35 % pe structura estimată de colegii noștri, dar care ajunge până la 50% din venitul salarial. Nu cred că asta este măsură care vă rezolva problemele guvernamentale ci dă ideea unei gândiri rudimentare și nu a unei gândiri care să ducă la rezolvarea problemelor. Speram că printr-un dialog social real, care parțial a fost suspendat prin ordonanță militară, să se renunțe la acest lucru.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite