Budapesta amenință să blocheze accesul Ucrainei la UE, din cauza legii educației care limitează drepturile minorităților

13 octombrie 2017, 14:24

Ministrul de Externe ucrainean s-a întâlnit cu omologul său maghiar în capitala Ungariei – iar după discuţii, jurnaliştii au asistat la declaraţii surprinzătoare, departe de obişnuitul ton conciliant diplomatic.

Budapesta şi Kievul au poziţii ‘complet diferite’ cu privire la noua lege ucraineană a educaţiei, care este un cuţit în spate pentru Ungaria şi îi privează de educaţie în limba maternă pe elevii din minorităţile etnice, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto:  „Câtă vreme maghiarii din Transcarpatia ne cer să luptăm în numele lor şi să nu cedăm, vom lupta şi nu vom ceda!”

Mai mult, Szijjarto a insistat că nu este prima oară când ridică problema minorităţilor. Ucraina spune însă că nu vrea să elimine educaţia în limba maghiară – afirmă că foarte mult din ce se vehiculează sunt informaţii false – şi scopul legii este unul de integrare socială.

Pavlo Klimikin, ministrul de Externe al Ucrainei: „Toate materiile principale, care se învaţă  în maghiară, vor rămâne aşa – şi le susţinem. Dar vorbim de şcoli ucrainene, educaţie ucraineană. În plus – şi subliniez, în plus – trebuie să învăţăm limba ucraineană, literatura ucraineană, istoria ucraineană, pe care toată lumea le învaţă. Numai aşa avem garanţia că viitorul le este deschis tuturor.”

În Ucraina trăiesc aproximativ 150 de mii de etnici unguri, mai ales în estul ţării.

Numărul românilor este în jur de aproximativ 400 de mii.

Conform noii legi a educaţiei, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat , iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite