Bucureştenii ar putea fi avertizaţi de poluarea din oraş printr-un sistem de alertă pe telefon

13 februarie 2020, 19:37

La începutul lunii ianuarie, rețelele independente de monitorizare a calității aerului din Capitală au înregistrat depăşiri și de 700% pentru poluarea cu particule. Autoritățile au reacționat vehement pe motiv că aparatele nu sunt omologate, iar valorile ar fi doar vârfuri de poluare. Reprezentanții reţelelor independente au susținut că măsurătorile lor sunt corecte. În premieră, cele două părţi s-au decis să colaboreze. În perioada următoare vor căuta soluţii prin care datele să fie coroborate. Iar prima cerinţă este un sistem de alertare rapidă, care sa permită cetăţenilor să evite zonele poluate.

Reprezentanţii reţelelor independente de măsurare a calităţii aerului au cerut și modernizarea sistemelor prin care ministerul Mediului măsoară calitatea aerului. Acestea înregistrează valori medii la 24 de ore şi, de multe ori, aparatele se strică.

În Bucureşti şi Ilfov există doar opt staţii ale reţelei naţionale de măsurare a calităţii aerului. Vor fi cumpărate încă trei, dar numărul lor este în continuare insuficient.

Reţeaua naţională de măsurare a calităţii aerului are 148 de staţii distribuite la nivel naţional. Comisia Europeană ne aşteaptă în două luni cu măsuri concrete de combatere a poluării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite