Bucureștiul, pe primul loc în lume în topul orașelor care oferă cele mai bune condiții pentru munca de acasă

27 aprilie 2020, 17:59

Angajații corporațiilor din Capitală lucrează de acasă, de peste o lună și jumătate. Mulți nu vor reveni la birou nici după 15 mai, chiar dacă unele restricții vor fi ridicate. Managerii vor să evite astfel orice risc de îmbolnăvire cu Covid 19. Dar fac și economii.

“E vorba de zeci de mii de euro. Am făcut economii. De exemplu, nu mai plătim cafeaua. Cafeaua reprezenta un cost semnificativ. Probabil, de acum încolo foarte multe companii o să ia în calcul o eventuală renunțare la birouri”, crede Teodor Ceaușu, managerul unei companii IT.

Bucureștiul este considerat cel mai avantajos oraș din lume pentru munca la domiciliu, arată un studiu internațional. Capitala a obținut cel mai bun scor la raportul dintre viteza internetului și costurile generale. Și surclasează metropole ca Las Vegas sau San Francisco. Pentru angajați sunt însă avantaje și dezavantaje.

“În primul rând, transportul. (…) Din start două ore pe care le-am salvat lucrând de acasă. (…) Banii de pachet pe care îi cheltuiam la locul de muncă (…) Deschid frigiderul și îmi gătesc. Într-adevăr, nu mai sunt acele momente în care ieșeam mai mulți în pauze. (…) Pot să zic că îmi lipsesc unii colegi”, mărturisește Vlad Lupașcu, programator.

Numărul locurilor de muncă la domiciliu a crescut de patru ori, în ultimele luni, conform specialiștilor în resurse umane.

“Cred că ar trebui să ne gândim la un nou pachet de beneficii pentru angajați. Absolut trebuie să le dăm un laptop, un telefon și poate o indemnizație pentru consumabile. Cafea, papetărie. Să poată angajatul să își facă treaba și să fie decontat de firmă. Mi se pare firesc și corect să se întâmple așa”, precizează Alexandra Micu, specialist în resurse umane.

Telemunca afectează însă piață imobiliară.

Odată cu numărul tot mai mare de angajați care lucrează de acasă nu este exclus ca multe clădiri de birouri să rămână goale și după 15 mai, după ridicarea stării de urgență. Ar fi o problemă și pentru dezvoltatorii imobiliari. Au multe proiecte în derulare pentru care va fi o adevărată provocare să găsească chiriași. De la începutul anului, volumul lucrărilor de construcții pe segmentul nerezidențial a crescut cu 20% față de perioada similară a anului trecut.

Mulți proprietari de birouri au redus chiriile în timpul stării de urgență. Analiștii imobiliari se așteaptă la renegocierea contractelor și după trecerea pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

În ce să investim banii economisiți. Depozite bancare sau titluri de stat