Bucureștiul, capitala europeană cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor

Bucureștiul este capitala europeană cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor- 7,1 mp. Cifrele rezultă dintr-un studiu european în care Sofia şi Budapesta sunt peste Capitală României, iar Stockholm are 41 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. Bucureştiul nu are nici măcar un index al spaţiilor verzi.

13 Iulie 2021, 07:45 (actualizat 13 Iulie 2021, 08:13) |

Supafata verde a Capitalei a tot scăzut până la doar 7,1 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. Alte capitale sunt cu mult mai prietenoase cu mediul: Sofia are peste 14 metri pătraţi de spaţiu verde pentru un locuitor, iar Budapesta, peste 16. Recordul dește deţinut de Stockholm: 41,6 mp pe cap de locuitor.

Situaţia din București încalcă grav și legislația Româniai care prevede cel puțîn 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Este şi cu mult sub limita setată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

”Dacă vorbim de suprafață, pentru București nu mai este nimic de făcut în momentul de față pentru că teritoriul nu mai permite. Singură soluție ar fi că Bucureștiul și județul Ilfov să devină o singură unitate administrativ teritorială. Dar așa cum am mai spus spus, suprafață nu este atât de relevanță. Este relevanță calitatea spațiului verde și accesibilitatea să, spune Alexandru Pânișoară, președinte al Asociației Pentru Dreptul Urbanismului.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Primăria Capitalei precizează că a prevăzut în bugetul din acest an peste 12,6 milioane de lei pentru a realiza un nou registru al spațiilor verzi. Şi are în vederea crearea unor noi spații verzi cu ajutorul PNRR.

”m avut după 1989, în jur de 3.500 de hectare de spațiu verde. În general erau cu acces public nelimitat, acum ajuns undeva la 1.000 de hectare cu acces public nelimitat și se văd aceste pierderi în tot ce înseamnă poluarea din București și starea de sănătate a populației”, spune la rândul său Daniel Trifu, vicepreședintele Eco-Civica.

În urmă cu un an, Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi, care este obligatoriu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 16°C 17°C
CONSTANTA 25°C 22°C
CRAIOVA 26°C 25°C
BRASOV 20°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI