București: Sediul unei bănci de peste 100 de ani, transformat în hotel de lux

Fostul Palat al Băncii Marmorosch din Centrul Vechi al Capitalei cu o istorie de peste 100 de ani, lăsat în nepăsare ani buni, a prins din nou viață. A fost restaurat în totalitate și transformat în hotel de lux. Printre cele peste 200 de camere,12 sunt considerate istorice. Seiful hotelului a fost transformat în bar, iar recepția este în locul fostelor ghișee.

11 August 2021, 21:07 (actualizat 12 August 2021, 08:48) |

La adăpostul pereților din beton groși de un metru, în spatele ușii de oțel, era ținut tezaurul Băncii Mormorosch Blank, una dintre cele mai vechi și mai importante instituții financiare din România.

A aparținut lui Iacob Marmorosch, negustor de coloniale și alte produse de import de pe strada Blănari din București care a intrat în activitatea cu operațiuni financiare prin acordarea de împrumuturi.

Situată chiar în Centrul Vechi al Capitalei, clădirea a fost construită între anii 1915 și 1923 în stil neoromânesc, cu influenţe bizantine şi gotice. Interiorul este decorat în stil Art Nouveau.

Lăsată de izbeliște ani buni, clădirea a fost restaurată în totalitate pentru a fi transformată într-un hotel luxos cu 217 camere.

Istoria băncii este legată şi de personajul principal din „Moromeții". Din romanul lui Marin Preda aflăm că Ilie Moromete a primit din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch-Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5 000 lei plus dobândă. În caz de nerestituire, banca atrăgea atenţia că se va folosi de formele legale pentru a intra în posesia banilor. Era vorba de titlul de proprietate asupra pământului pe baza căruia banca acordase suma.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI