B9: Consultări ale miniştrilor de externe ai statelor de pe flancul estic al NATO. Bogdan Aurescu: Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei

3 februarie 2022, 11:36

După consultările miniștrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul București 9 (B9) are loc o conferința comună de presă a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și a ministrului francez pentru Europa și afaceri externe, Jean-Yves Le Drian.

Bogdan Aurescu: „Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spațiului euro-atlantic în ansamblul său. Iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spațiu. Așa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea trans-atlantică. Deci, ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră.”

Jean-Yves Le Drian: „Am amintit omologilor că pot să conteze pe susținerea Franței, că ne aflam alături de ei prin intermediul forțelor în format prezență avansată și prezență consolidată, atât în beneficiul Estoniei și Lituaniei, cât și beneficiul României în context actual. Deci am amintit partenerilor și aliaților din flancul estic că luăm situația foarte în serios. Mijloacele folosite de Rusia sunt fără precedent în istoria recentă și ne lasă să ne așteptăm la toate scenariile posibile”.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a mai spus  că prezenţa militară franceză anunţată în România nu poate fi considerată „o provocare” de către Rusia, ci doar respectarea angajamentelor pe care ţara sa trebuie să le onoreze.

„Franţa este naţiune-cadru, iar participarea la prezenţa avansată adaptată a NATO în România răspunde la angajamentele sale ca parte din NATO. Această disponibilitate va fi discutată de miniştri zilele următoare”, a afirmat Le Drian.

Întrebat dacă Rusia va vedea anunţul Franţei că va trimite trupe în România drept o „provocare”, şeful diplomaţiei de la Paris a răspuns: „Nu cred că se poate spune că aceasta este o provocare, nu facem decât să răspundem la angajamentele pe care trebuie să le onorăm în contextul NATO”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite