Bucureștiul intră în zona roșie cu noi restricții. Mai multe județe se apropie de pragul critic. Autoritățile vor să evite instituirea carantinei

19 octombrie 2020, 20:12

Capitala a ajuns focarul principal pe harta îmbolnăvirilor de Covid 19 de la noi.

În ultima săptămână, zilnic au fost raportate cel puțin 500 de cazuri.

Astăzi, deși s-au făcut mai puține teste, este a doua zi în care Bucureștiul înregistrează un indice de peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis noi restricții, de la suspendarea cursurilor față în față la funcționarea restaurantelor.

Restricții similare vor intra în vigoare și în orașe precum Craiova și Sfântu Gheorghe.

De altfel, tot mai multe județe se apropie de indicele cumulat de 3 la mie, care atrage intrarea în scenariul roșu.

În Alba, Sălaj și Vâlcea există riscul ca în zilele următoare indicele să fie atins și, cel puțin teoretic, ar putea fi instituită carantina.

Un scenariu pe care însă autoritățile ar prefera să îl evite.

Premierul Ludovic Orban: Obiectivul nostru este să nu ajungem în această situație. Obiectivul nostru este să limităm creșterea, să intrăm pe trend descendent. Acest obiectiv nu poate fi atins decât în cooperare, cu toate instituțiile, cu toate companiile, cu fiecare cetățean.

Președintele Klaus Iohannis: Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19, este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare (…) Presiunea pe spitale și în special pe secțiile de terapie intensivă a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum, decisiv, pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical.

Până acum, capitala de județ care a avut cel mai dur regim de interdicții în pandemie este Suceava, unde pentru o lună a fost instituită carantina.

În schimb, Bacăul, Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia sunt deja în scenariul roșu, însă nu a fost luată o astfel de măsură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite