Bucureștiul interbelic văzut de fotoreporterul Iosif Berman, primul corespondent român din străinătate

Un jurnal urban în imagini a fost expus la Palatul Suţu, realizat în perioada interbelică de fotoreporterul Iosif Berman. El a surprins transformarea Capitalei României Mari, de la un oraş oriental la unul european. Fotografiile redau demolarea şi reconstrucţia arhitecturală a oraşului, dar şi marile evenimentele care au modificat viața socială, politică și culturală a Bucureştiul: greve, mari incendii, tragedia provocată de prăbuşirea unei tribune pe stadion şi alte evenimente, care reconstituie istoria oraşului.

07 Aprilie 2022, 09:47 (actualizat 07 Aprilie 2022, 10:12) Știrile TVR |

Orașul vechi avea ulițe întortochiate, prăvălii și piețe aglomerate, care păstrau aerul oriental. Îl vedem şi pe Iosif Berman, la Piaţa Obor, cu o ţigancă care îi ghiceşte viitorul.

Iosif Berman a plecat pe front cu aparatul foto în Primul Război Mondial, iar Revoluția Rusă l-a surprins la Odesa. Pentru că nu a putut să se întoarcă acasă s-a stabilit la Constantinopol, de acolo a trimis în ţară, la mai multe publicaţii româneşti, fotoreportaje. A fost primul corespondent român din străinătate.

CEZAR PETRE BUIUMACI, muzeograf, Muzeul Municipiului București: Revine în Bucureşti, unde este supranumit "Omul cu o mie de ochi", pentru că reuşeşte să surprindă nu doar zona arhitecturală, dar fiind un fotoreporter de stradă, surprinde şi obiceiurile şi tradiţiile şi oamenii în activitatea lor cotidiană.

Aparatul lui Iosif Berman surprinde dispariţia vechilor clădiri care fac loc altora într-un nou stil arhitectural, modernist, rămase emblematice astăzi. Documentează şi diferite acțiuni care implicau mai marii vremii, vedem în fotografii campanii electorale, pe edilii oraşului, familia regală, politicienii, realizări urbanistice, dar şi dezastrele naturale sau umane, cum a fost tragedia de la 8 iunie 1936, când 4 oameni au murit și 383 au fost răniți, după ce s-a prăbușit o tribună de pe stadioul Cotroceni.

CEZAR PETRE BUIUMACI, muzeograf, Muzeul Municipiului București: Găsim evenimente plăcute, dar și mai puțin plăcute, sunt câteva incendii, șoferii de autobuze.

Bucureştiul din fotografiile lui Berman va putea fi văzut la Palatul Suţu până la sfârşitul lunii mai, iar refugiaţii din Ucraina pot vizita expoziţia, gratuit.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI