Bucureștiul, locul 7 în Europa la poluare. Mașinile și șantierele poluează cel mai mult

19 februarie 2019, 19:52

84 de orașe europene au fost monitorizate pentru a evalua calitatea aerului. Bucureştiul e pe locul 7, cu indici de poluare cuprinși între 73 și 131. La polul opus, Helsinki, are valori între 13 și 21, potrivit aceluiași studiu.

Activiștii de mediu susțin că 70% din poluarea atmosferica din Capitală este provocată de noxele auto, iar 30% de alte activități economice, unde sunt incluse și șantierele.

Un exemplu a fost surprins și de noi – aproape de Piața Victoriei, o basculantă a descărcat pământ şi a revenit în trafic cu roțile pline de noroi.

Lipsa spațiilor verzi este un factor care duce la creșterea poluării. Medicii pneumologi spun că poluarea din Capitală ne afectează grav sănătatea.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Primăria susține că a luat măsuri concrete pentru a reduce poluarea: a modernizat transportul public, pentru care se vor cumpăra 400 de autobuze, a eliminat vehicule vechi, a încurajat mijloacele de transport alternativ și a dispus controale pe șantiere.

Însă Comisia Europeană a constatat că autorităţile NU au făcut nimic pentru a reduce poluarea din București şi a dat statul român în judecată, anul trecut. România risca să plătească amenzi uriașe, între 100 și 400 de mii de euro pe zi, dacă nu rezolvă problema poluării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite