Bucureștiul, capitala europeană care a înregistrat cea mai mare scumpire a energiei electrice

16 aprilie 2021, 21:11

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Bucureștiul este capitala europeană care a înregistrat cea mai mare scumpire a energiei electrice. Prețul a crescut cu 18% în februarie, în comparație cu perioada similară a anului trecut, arată datele Comisiei„.

Pentru consumatori, impactul se resimte însă diferit.

Reprezentanții companiilor de utilități susțin că scumpirile erau iminente odată cu liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: „Furnizorii cumpără de pe bursă energie electrică atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii industriali. Deci nu mai există o diferențiere. Piața a fost ținută artificial pentru consumatorii casnici la prețuri reglementate. Din acest motiv abia acum am ajuns la o situație normală„.

Experții în energie pun prețurile mai mari pe seama faptului că mulți clienți nu au reușit să încheie un contract mai avantajos cu actualul furnizor sau cu un altul la începutul anului.

Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române: „Oamenii au început să-și dea seama și să aibă informația despre puterea lor de negociere de a-și lasă furnizorul prezent și a trece la altul, de a-și negocia mai bine contractele. Toată chestiunea asta o să producă o serie de volatilități ale prețului în piață și e posibil ca unii furnizori să înțeleagă că pot câștiga mai mult păstrând un preț rezonabil de mic, dar atrăgând mai mulți clienți„.

Prețurile sunt influențate însă și de costurile mari de producție a energiei electrice, consideră specialiștii în domeniu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite