BUCUREȘTI Protest al transportatorilor, în Piața Victoriei. Șoferii, nemulțumiți de impozitarea diurnelor și intrarea în carantină la sosirea în țară

Piața Victoriei din centrul Bucureștiului a răsunat de claxoanele tiriștilor. Transportatorii sunt nemulțumiți de impozitarea retroactivă a diurnelor șoferilor, dar și de obligația intrării în carantină a conducătorilor auto nevaccinați care se întorc din străinătate din zonele de risc. Societățile de transport reclamă că măsurile îi bagă in faliment și avertizează că vor scumpi serviciile.

29 Septembrie 2021, 10:01 (actualizat 29 Septembrie 2021, 19:45) |

Veniți din toate colțurile țările, șoferii de tir, împreună cu patronii lor, au cerut Guvernului să aplice amnistia fiscală. În opinia lor, singura soluție pentru a evita falimentul esta ca Executivul să adopte o Ordonanță de Urgență care să oprească imediat impozitarea retroactivă, pentru ultimii 5 ani, a diurnelor tiriștilor care fac curse externe.

Transportatorii sunt nemulțumiți și de scumpirea RCA, dar și de obligația intrării în carantină a șoferilor nevaccinați la întoarcerea în țară din zonele de risc. Ei reclamă că România e singură țară europeană care aplică o asemenea restricție.

Reprezentanții guvernului dau asigurări că problemele vor fi soluționate. În schimb, patronii din transporturi sunt nemulțumiți de rezultatul negocierilor și anunță continuarea protestelor.

Tiriștii avertizează că iau în calcul să scumpească serviciile de transport, pentru a face față cheltuielilor tot mai mari, inclusiv și cu plata polițelor RCA.

--------------------------------------------------------------------------------------------

La manifestaţie participă şoferi şi camioane ale companiilor de transport afiliate Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.La protest sunt prezente camioane din peste 20 de judeţe, iar alte zeci de camioane sunt aşteptate să sosească în orele următoare.

Majoritatea pancartelor afişate pe camioane sunt inscripţionate cu mesajul "Impozitare retroactivă diurnă = moartea transporturilor rutiere".

Traficul rutier în Piaţa Victoriei se desfăşoară în condiţii normale, camioanele protestatarilor fiind parcate în alveola centrală.

Protestul asociaţiilor transportatorilor rutieri se va desfăşura până la 16:00.

Potrivit UNTRR, transportatorii sunt nemulţumiţi, printre altele, de politica Guvernului de impozitare a diurnei şoferilor de transport de marfă, susţinând că proiectul de lege menţine riscul reîncadrării diurnei în baza constatărilor Inspecţiei Muncii, cu un impact negativ semnificativ asupra competitivităţii transportatorilor români în UE, deja grav afectată de noile prevederi ale legislaţiei europene aduse de Pachetul Mobilitate 1.

În opinia transportatorilor, nu este clar dacă proiectul înlocuieşte diurna pentru deplasările externe pentru toate domeniile de activitate şi cum va fi afectată diurna pentru naţional. "Dacă astăzi diurna se aplică conceptual şi la naţional şi la internaţional cu valori diferite, noul proiect pare că tratează doar activitatea internaţională, în timp ce pentru naţional rămâne conceptul de diurnă aşa cum este în prezent stabilit prin legislaţie", spun reprezentanţii UNTRR.

Ceea ce face ANAF-ul este un abuz grosolan, se încalcă legislația, diurna este un drept și încercarea asta de a distruge transportatorii are alte obiective, a precizat Augustin Hagiu, președinte FORT.

Recalcularea diurnei pe 5 ani în spate a unui șofer profesionist înseamnă 80.000 de euro. O firmă de transport a primit notă de plată de 1 milion jumătate de euro, a explicat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, îşi protejează proprii transportatori. Efectele acestei măsuri sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalităţile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

"Măsura este unică în Europa, şoferii profesionişti fiind exceptaţi de la măsura carantinei în toate ţările, cu scopul de a menţine lanţurile de aprovizionare cu marfă, aşa cum recomandă şi Comisia Europeană, care a creat în acest sens "culoare verzi" şi a îndemnat la exceptarea de la carantinare a şoferilor profesionişti. La acestea se adaugă şi majorarea uriaşă a tarifelor la asigurările RCA în urma falimentului City Insurance, criză la care au contribuit din plin autorităţile române printr-o supraveghere defectuoasă a sectorului RCA", au transmis transportatorii. Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI