BUCUREȘTI Primele țevi schimbate dintr-o rețea de termoficare ciuruită. În acest an se înlocuiesc 5% dintre ele

9 februarie 2021, 18:57

Rețeaua prin care ajung în casele bucurestenilor apă caldă și căldură e una dintre cele mai extinse din lume. Vorbim despre 950 de kilometri de reţea primară și aproximtiv 2.900 km de reţea secundară. Țevile sunt vechi de zeci de ani, astfel că defecțiunile sunt aproape zilnice. Iar bucureștenii se plâng tot mai des că apa caldă lipsește, iar caloriferele rămân reci și iarna. Soluția este un program agresiv de modernizare.

NICUȘOR DAN, primarul general al Capitalei: „Începem azi un tronson de 13 km aici, în zona Ferentari. Este unul din cele cinci tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta. Tronsonul asta deservește Rahova – Ferentari – Sebastian, dacă acest tronson este bun, este posibil ca, prin intermediul lui, în momente de avarie, să duci agentul termic de la una din centrale în cartier”.

Aici, pe șantier, au fost montate niște conducte provizorii, prin care serviciul termic să fie menținut pe toată perioada lucrărilor, și, în timpul zilei, să fie întreruperi de maxim câteva ore –  a transmis de la fața locului MĂDĂLINA SAMOILĂ, jurnalist TVR.

Locuitorii din zonă sunt însă sceptici, mai ales că au trecut printr o iarnă grea.

Vor începe lucrări și în zonele Pantelimon, Colentina, Victoriei și Berceni. În total, 53 de kilometri. Primăria promite că vor fi gata toți anul acesta. Costurile se ridică la 300 de milioane de lei, bani publici. Pentru restul lucrărilor de anul viitor, Primăria va primi 300 de milioane de euro din surse europene.

IONUȚ PURICĂ, expert în energie al Academiei Române: „Doi ani de zile sunt un termen realist pentru reabilitarea a 20 la sută din rețea. Reabilitarea produce în primul rând o reducere a pierderilor. Acest lucru va conduce în mod natural spre o scădere a facturilor de energie termică către consumatorul final”.

Primăria are în plan ca toate investițiile în termoficare și infrastructură să fie făcute din credite și bani europeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite