București, centrul de decizie al diplomației europene și euroatlantice. A început Reuniunea Liderilor de la Munchen. Miniștrii Afacerilor Externe din statele membre NATO, în Capitala României. Informațiile esențiale, la TVR

Astăzi și mâine se desfășoară în Capitala României Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference - MSC). Mâine începe reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre NATO. TVR oglindește evenimentele săptămânii în calitate de partener oficial.

28 Noiembrie 2022, 06:47 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 15:00) | Mihaela Carpea |

Președintele Klaus Iohannis, la Reuniunea Liderilor de la München, în premieră în Europa de Sud-Est: Unitatea noastră transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue.

CITEȘTE și România și Croația, pregătite pentru aderarea la Schengen și parte a soluției pentru gestionarea fluxurilor migratorii. Susținere din partea Zagrebului. Consultări între Bogdan Aurescu și omologul croat.

"Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre", a transmis şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

VEZI și Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu lidera opoziţiei din Belarus, cu care a discutat situaţia regională de securitate şi conduita ilegală a regimului Lukaşenko

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022. Marchează astfel o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei.

Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

VEZI și Secretarul de stat american Antony Blinken participă la summitul NATO de la București din 29-30 noiembrie și se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă

Alături de şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre, de secretarul general al NATO şi de ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.

La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii Afacerilor Externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Conferința de Securitate de la München este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internațională.

Declarațiile din debutul reuniunii: Reuniunea Liderilor de la Munchen, la București. Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est. Aurescu și președintele Conferinței de Securitate, declarații.

Inițiată în 1963, Conferința a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenții de cel mai înalt nivel, personalități de prim-rang în domeniul relațiilor internaționale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice.

Nu numai numărul foarte mare al participanților de rang înalt, ci și subiectele abordate au transformat conferința într-un moment de referință la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaționare cu reprezentanți de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa și Orientul Mijlociu, notează MAE.

Reuniunea Liderilor de la München, cunoscută anterior drept Core Group Meeting, este un eveniment care are loc din anul 2009, cu una sau două sesiuni pe an. Reuniunea anterioară a avut loc la Washington, în luna mai.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI