Imagini de la cea mai recentă premieră a teatrului Odeon din Capitală, Henric IV-lea, de Luigi Pirandello, un text complex, în regia tânărului Vlad Cristache. E o complicată poveste despre iubire, trădare şi nebunie. Henric al IV- lea e cel mai celebru personaj creat de Pirandello şi e interpretat acum de Marius Stănescu.
Regizorul Vlad Cristache explică de ce s-a oprit asupra textului lui Pirandello. O alegere inspirată de perioada de pandemie pin care a trecut. A vrut să aducă un omagiu teatrului, spune el. Pe scurt, Pirandello spune povestea unui om care alege să se izoleze de societate și să trăiască într-un decor de teatru.
Spectacolul e un joc între iluzie și realitate, teatru și adevăr, nebunie și luciditate. Aflăm că în timpul unei partide de călărie, un tânăr costumat în Henric al IV-lea suferă un accident, în urma căruia rămâne cu ideea fixă că el este realmente Henric al IV-lea, împăratul german din evul mediu.
Timp de 20 de ani, cei din anturajul lui îi întreţin această iluzie. Însă vine momentul când redevine conștient și înțelege că e prizonier într-un joc. Henric dă piept cu realitatea când își vede iubita îmbătrânită cu 20 de ani și pe fiica ei - leită ea din tinerețe. Dar, pentru că a pierdut prea mult timp și n-a ținut pasul cu realitatea Henric alege să rămână mai departe în poveste și să mimeze nebunia.
Spectacolul stă pe umerii lui Marius Stănescu, care are de achitat partitura grea a lui Henric al IV-lea.
Pentru actorii Odeonului, Henric al IV- lea a însemnat mai ales reîntâlnirea cu publicul, după repetiții care au durat luni bune.