BUCUREȘTI | ”Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în premieră la Teatrul Odeon

29 mai 2021, 11:29

Regizorul Vlad Cristache explică de ce s-a oprit asupra textului lui Pirandello. O alegere inspirată de perioada de pandemie pin care a trecut. A vrut să aducă un omagiu teatrului, spune el. Pe scurt, Pirandello spune povestea unui om care alege să se izoleze de societate și să trăiască într-un decor de teatru.

Spectacolul e un joc între iluzie și realitate, teatru și adevăr, nebunie și luciditate. Aflăm că în timpul unei partide de călărie, un tânăr costumat în Henric al IV-lea suferă un accident, în urma căruia rămâne cu ideea fixă că el este realmente Henric al IV-lea, împăratul german din evul mediu.

Timp de 20 de ani, cei din anturajul lui îi întreţin această iluzie. Însă vine momentul când redevine conștient și înțelege că e prizonier într-un joc. Henric dă piept cu realitatea când își vede iubita îmbătrânită cu 20 de ani și pe fiica ei – leită ea din tinerețe. Dar, pentru că a pierdut prea mult timp și n-a ținut pasul cu realitatea Henric alege să rămână mai departe în poveste și să mimeze nebunia.

Spectacolul stă pe umerii lui Marius Stănescu, care are de achitat partitura grea a lui Henric al IV-lea.

Pentru actorii Odeonului, Henric al IV- lea a însemnat mai ales reîntâlnirea cu publicul, după repetiții care au durat luni bune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite