Bucureștenii care depind de sistemul public de energie termică ar putea plăti cu aproape 100 de lei mai mult pentru gigacalorie de la 1 decembrie

Calculul este valabil în scenariul optimist, în care Guvernul va ajuta Primăria Capitalei cu suficienți bani pentru subvenție. Deocamdată, majorarea tarifului nu este susținută de niciun partid politic din Consiliul General, așa că nu e clar dacă va fi supusă la vot la finalul săptămânii.

22 Noiembrie 2021, 21:17 (actualizat 22 Noiembrie 2021, 21:52) Știrile TVR |

Prețul gigacaloriei ar urma să fie 235 de lei + TVA din 1 decembrie până pe 12 ianuarie anul viitor și 267 de lei + TVA din 13 ianuarie.

Este nivelul propus de primarul Capitalei, după cum reiese dintr-o adresă devenită publică.

Asta în condițiile în care bucureștenii plătesc în prezent 163 lei pentru gigacalorie.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: "La nivelul vârfurilor, să zicem cu consum maxim, ianuarie-februarie, probabil că costurile pentru un apartament cu două camere vor depăși în momentul de față, undeva o valoare de 500 de lei, 530 de lei chiar".

Sunt calcule care dau fiori multora dintre bucureștenii racordați la rețeaua centralizată.

Mihai Mereuță, președinte, Liga Asociațiilor de Proprietari "Habitat": "Respingem ferm orice creștere a costului, a prețului gigacaloriei în timpul sezonului de încălzire. E un contract care nu e respectat. (...) Eu am început sezonul de încălzire cu un cost. Nu știu cum se face, fatalitate, că numai în noiembrie, după ce nu te mai poți deconecta, atunci ești anunțat că se mărește!".

Pentru a trece prin Consiliul general noile majorări, primarul general nu are deocamdată susținerea vreunui partid politic.

"Sunt optimist că până la momentul ședinței vom ajunge la o poziție comună, iar proiectul va intra pe ordinea de zi suplimentară și va fi votat. Voi continua discuțiile cu consilierii generali din majoritatea USR-PNL-PMP și, în paralel, voi insista la Guvern pentru ca primăria să obțină o sumă cât mai mare pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei", a transmis Nicușor Dan într-o postare făcută pe un cont de socializare.

Primarul Capitalei se bazează pe ajutor financiar de peste 960 de milioane de lei de la guvern ca să acopere subvenția pentru încălzire și apă caldă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI