Este obligatorie, de luna aceasta, precizarea ţării de origine pe eticheta cărnii comercializate pe teritoriul UE. Măsura este o consecinţă a scandalului cărnii de cal de acum 2 ani. Situaţia de atunci a determinat executivul european să vină cu un set de măsuri care să asigure trasabilitatea cărnii vândute în magazine. Lucian Pîrvoiu are detalii.
Noile prevederi pentru carnea de oaie, capră, porc şi pui cer menţionarea, pentru consumatorii din Uniunea Europeană, a ţărilor în care animalele au fost crescute şi sacrificate.
Regulile se aplică şi pentru carnea din ţările care nu sunt membre UE.
La fel ca şi în cazul cărnii de vită, pentru care există reglementări încă din anul 2002, fac excepţie de la regula specificării originii cărnii produsele procesate.
Aceste reguli au fost stabilite la nivel comunitar după scandalul cărnii de cal, de la începutul lui 2013, când s-a descoperit că hamburgerii vânduţi în mai multe lanţuri de magazine din Marea Britanie şi Irlanda conţin şi carne de cal.
Ulterior, scandalul s-a extins în mai multe ţări din UE, ceea ce a declanşat critici din partea consumatorilor şi a obligat companiile să retragă de pe piaţă aceste produse.