Bruxelles: Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost aprobat

28 octombrie 2021, 12:08

Aprobarea PNRR de către consiliul miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană este ultimul pas pentru ca România să poată solicita banii europeni.

Premierul interimar Florin Cîțu și ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, au participat online la această ședință.

În urma deciziei de astăzi, România va putea solicita o prefinanțare din bugetul total de 29,1 miliarde de euro, adică un avans de 3,7 miliarde de euro.

Acești bani trebuie atrași pentru proiecte concrete în următorii 5 ani. Dacă nu ne încadrăm în acest termen, am putea pierde unele sume. Este nevoie ca un guvern cu puteri depline să aprobe în următoarea perioadă o serie de acte normative, ordonanțe de urgență pe care Guvernul interimar nu le poate da.

Premierul interimar, Florin Cîțu, spunea că, dacă Guvernul nu reușește să facă acest lucru, Parlamentul va face toate demersurile pentru a avea condițiile legale necesare atragerii de finanțări de 3,7 miliarde de euro. Această primă tranșă poate veni în decembrie, sunt primii bani din cei 30 de miliarde de euro, dintre care jumătate reprezintă împrumuturi, iar cealaltă jumătate sunt fonduri nerambursabile. Sunt bani destinați diminuării poluării, digitalizării, construcției de spitale, realizării de autostrăzi, modernizării de școli etc

Pentru a obține banii, este necesară implementarea a 64 de reforme, inclusiv reformarea sistemului de pensii și pe cel al salarizării bugetarilor. Acesta este angajamentul Guvernului pentru următorii ani.

„Veşti bune pentru România”, a postat în limba română, joi seară, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter în limba română.

„Consiliul a aprobat #PNRR-ul. Punerea sa în aplicare poate începe acum! #NextGenerationEU va furniza 29,2 miliarde de euro pentru stimularea tranziţiei verzi şi digitale şi construirea unei economii mai reziliente în România”, a mai menţionat şefa executivului comunitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite