Bruxelles. Începe Summitul Consiliul European de toamnă. Liderii europeni vor discuta despre noul acord de Brexit

Astăzi începe la Bruxelles Consiliul European de toamnă și chiar azi Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord pe Brexit, au anunțat Jean Claude Juncker și Boris Johnson.

17 Octombrie 2019, 08:28 (actualizat 17 Octombrie 2019, 13:14) |

ACTUALIZARE Guvernul de la Londra și Comisia Europeană au ajuns la o înțelegere privind un nou acord pe tema Brexit, au anunțat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, și Jean-Claude Juncker, președintele încă în funcție al CE. Acordul urmează să fie prezentat joi liderilor reuniți la summitul Consiliului European.

_____________________________

De la Bruxelles, transmite Lucian Pîrvoiu, corespondentul TVR:

Principala necunscută o constituie modul în care britanicii se vor raporta la ultimele discuții pe care le-au avut cu echipa de negociere. Ei își doresc eliminarea backstopului din declarația politică finală, mai precis a plasei de siguranță de la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, însă acest lucru ar contraveni acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt violențelor din Irlanda de Nord.

Nu în ultimul rând, există nemulțumiri din partea țărilor de la Marea Nordului, ca Franța sau Olanda, care se tem de un impact nedorit asupra economiilor lor. În acest context și în condițiile în care Parlamentul britanic este imprevizibil, nu este exclusă o amânare, cel puțin tehnică, a Brexitului.

O situație complicată în condițiile în care Uniunea Europeană are proprile probleme: există o mare întârziere în negocierea cadrului financiar multianual, în condițiile în care noua Comisie Europeană se naște cu mare greutate, iar ambițiile europene de a se extinde în Balcanii de Vest sunt blocate de opoziția Franței, care spune deocamdată NU Albaniei și Macedoniei de Nord.

La atâtea probleme nu este exclus că un nou summit să fie convocat la începutul lui noiembrie, a transmis din Bruxelles corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu.

 

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 4°C
IASI 8°C 3°C
CLUJ 3°C 1°C
CONSTANTA 12°C 8°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 4°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI