Bruxelles: A început Consiliul de vară. Proiectul european de apărare, document de reflecție. Un pas istoric

22 iunie 2017, 15:37

Se poate spune fără a greşi prea mult că acest Consiliu de vară este destinat în principal proiectului european de apărare, care a fost lansat ca document de reflecţie de înaltul reprezentant al Uniunii, Federica Mogherini.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Este un pas istoric. O astfel de cooperare va permite Uniunii Europene să se integreze mai serios în domeniul apărării”.

Fără a fi un proiect care să concureze Alianţa Nord-Atlantică, cooperarea militară europeană va duce la standardizarea tehnologiilor şi a capabilităţilor din domeniu.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „În Europa avem 178 de sisteme de apărare, în timp ce Statele Unite au 30. Avem în Europa 17 tipuri de tancuri, în timp ce SUA au unul”.

Liderii europeni au mai discutat la Bruxelles despre întărirea luptei împotriva terorismului, şi despre ruta de migraţie din Mediterana centrală, care continuă să fie intens folosită, în ciuda acţiunilor europene împotriva traficanţilor din Libia.

România este reprezentată la Bruxelles de preşedintele Klaus Iohannis, care în a doua zi a Consiliului European de vară va avea o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Cei doi preşedinţi vor discuta teme legate de relațiile bilaterale şi internaţionale, dar şi lucru foarte important – despre aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, blocată de Olanda, Germania şi Franţa.

______________________

ORA 17:00 După o primă rundă de negocieri privind Brexitul, președintele Consiliului, Donald Tusk, a declarat că visul rămânerii Marii Britanii în UE nu e imposibil.

Surse europene susțin că există deja o înțelegere cu privire la două agenții europene importante care vor fi găzduite de Germania și Franța după ieșirea Marii Britanii din Uniune.

Este vorba despre de Autoritatea Bancar-Europeană și Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit unor surse europene, prima ar urma să se mute în Germania, iar a doua în Franța. O decizie nu se va lua acum, ci în toamnă, când statele membre vor trebui să se exprime prin vot, fie în urma unui punctaj care se va realiza, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

ORA 16:00 „Avem o agendă foarte bogată. Aș menționa, poate, dintre toate temele care sunt astăzi pe ordinea de zi una care e, poate, mai deosebită și anume așa-numitul PESCO, deci colaborarea structurată pe securitate și apărare externă. Aici, România este foarte interesată, fiindcă dorim să existe o colaborare strânsă între toate statele membre ale Uniunii și noi o să ne aducem aportul aici, dar, evident, cu aceeași mențiune pe care am făcut-o și cu altă ocazie. Nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO, ci vrem să dezvoltăm structuri care, pe de-o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de altă parte, se completează și nu se concurează cu structurile NATO”, a declarat președintele Klaus Iohannis, cu puțin timp înainte de startul summitului de la Bruxelles.

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, la ora 16:30 este programată prima sesiune de lucru a Consiliului European, urmată la ora 20:00 de un dineu de lucru al șefilor de stat și de Guvern. La ora 23:30 se reia sesiunea de lucru a Consiliului European, care va continua și vineri, de la ora 11:00.

Tot vineri, de la ora 10:30, președintele Klaus Iohannis va avea, la Bruxelles, convorbiri cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Citește și „Klaus Iohannis: Discuția despre demisiile miniștrilor este artificială. N-o să mă apuc să numesc miniștri pentru două zile”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite