LUMEA AZI

BRUXELLES | Teama de vaccin și teoria conspirației. Asistenții medicali încearcă să schimbe mentalitatea scepticilor belgieni

"Lockdown-ul este inutil și menit doar să ne constrângă să ne vaccinăm. Este vorba numai despre interesul marilor concerne farmaceutice". Jumătate dintre infirmierii și asistenții medicali din partea francofonă a Belgiei refuză imunizarea. Mulți belgieni dau vina pe influența țării vecine, Franța, unde platformele de socializare abundă în știri false și teorii ale conspirației.

10 Aprilie 2021, 17:49 (actualizat 10 Aprilie 2021, 18:23) Știrile TVR |

Christina Rodrigues vrea să-i încurajeze pe ceilalți. Îi dă repede telefonul mobil unei colege. "Ia uitați, mă vaccinez ", vrea ea să le transmită celorlalți.

Asistenții medicali din întreaga Belgie încearcă să schimbe mentalitatea scepticilor. Fiindcă mai ales în partea francofonă sunt mulți împotriva vaccinării. Ca Muriel Hubin. În mediul online, Hubin a îndemnat la boicot. Fără mască de protecție, fără lockdown și fără imunizare în masă. Iar îndemnul ei a avut succes. Peste jumătate din personalul căminelor de bătrâni particulare din partea francofonă a Belgiei și din capitala Bruxelles refuză să se vaccineze. Inclusiv unii șefi.

Dezamăgire la asociația căminelor de bătrâni. Aici se discută deja de o posibilă obligativitate a vaccinării întrucât campaniile de informare nu i-au convins pe mulți să accepte serul.

Iată și răspunsul parțial, spun experții: tocmai experiențele traumatizante și suprasolicitarea în condițiile unei slabe remunerări i-au transformat pe infirmieri și asistenți în niște adversari ai vaccinului.

În mediul online aceste teorii se răspândesc cu repeziciune. Se spune că vaccinul ar fi un mijloc de spionaj, că duce la infertilitate sau că provoacă decesul. Multe zvonuri vin din Franța, unde sunt mulți adversari ai imunizării. Uniunea Europeană verifică atent vaccinurile. Nu au existat aprobări de urgență pentru a câștiga încrederea populației. Însă cei ca Muriel Hubin nu se lasă convinși.

Vaccinurile au fost suficient testate, afirmă un medic. Oricum, în pandemie n-a prea fost timp.

De aceeași părere este și Christina Rodrigues. A văzut multe în căminul de bătrâni, dar acum se bucură când aude că va continua campania de imunizare. În opinia ei, lupta contra virusului va trebui câștigată și în mediul online.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI