CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA

Brutarii francezi au ieșit în stradă, din cauza facturilor uriașe la energie. Ei cer guvernului să intervină cu blocarea prețurilor, altfel sunt nevoiți să dea faliment

În Franța a fost rândul brutarilor să iasă în stradă și să protesteze faţă de facturile prea mari la electricitate și inflaţie. Cei care lucrează în restaurante și patiserii s-au alăturat protestului. Au aceleaşi probleme și se tem de faliment. Cu detalii, corespondentul TVR în Franța, Mihaela Antoche.

24 Ianuarie 2023, 15:11 (actualizat 24 Ianuarie 2023, 15:44) Știrile TVR |

Brutarii au ajuns cu nemulțumirile până la Ministerul Economiei. Toate s-au scumpit, de la materiile prime, la electricitate, iar puterea de cumpărare a francezilor este în scădere.

“Materiile prime s-au scumpit şi, mai mult decât atât, electricitatea s-a scumpit. Acum facturile sunt de 4-5 ori mai mari. De la 1.200 de euro pe lună am ajuns la 5.000".

Guvernul a intervenit deja cu o serie de măsuri, impozite și taxe amânate, dar și ajutoare care să susțină creșterea cheltuielilor pentru energie. Prea puțin, spun cei mai mulți.

“Mă simt ameninţată. Îmi mai dau vreo 2-3 luni. Dacă nu ne salvează nimeni, nu vom rezista".

Este și cazul lui Pascal Hubert, brutar într-o comună din regiunea pariziană cu aproape 3.000 de locuitori. Factura de electricitate a crescut de nouă ori. De exemplu, factura anuală este estimată la 32.000 de euro, în ciuda ajutorului de la stat de 40%. Și celelalte cheltuieli au crescut foarte mult.

Pascal Hubert, brutar: "Astăzi, concediez două persoane, patiserul şi vânzătoarea, chiar dacă au şi ei o viaţă, au şi ei facturi de plătit, ca toţi ceilalţi".

Brutarii cred că pentru a-și salva afacerile statul ar trebui să blocheze prețul energiei. Bagheta este o tradiție franțuzească, un adevărat simbol care face parte, recent, din patrimoniul UNESCO.

Pentru TVR, Mihaela Antoche.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI