Brutarii francezi au ieșit în stradă, din cauza facturilor uriașe la energie. Ei cer guvernului să intervină cu blocarea prețurilor, altfel sunt nevoiți să dea faliment

24 ianuarie 2023, 15:11

Brutarii au ajuns cu nemulțumirile până la Ministerul Economiei. Toate s-au scumpit, de la materiile prime, la electricitate, iar puterea de cumpărare a francezilor este în scădere.

“Materiile prime s-au scumpit şi, mai mult decât atât, electricitatea s-a scumpit. Acum facturile sunt de 4-5 ori mai mari. De la 1.200 de euro pe lună am ajuns la 5.000″.

Guvernul a intervenit deja cu o serie de măsuri, impozite și taxe amânate, dar și ajutoare care să susțină creșterea cheltuielilor pentru energie. Prea puțin, spun cei mai mulți.

“Mă simt ameninţată. Îmi mai dau vreo 2-3 luni. Dacă nu ne salvează nimeni, nu vom rezista”.

Este și cazul lui Pascal Hubert, brutar într-o comună din regiunea pariziană cu aproape 3.000 de locuitori. Factura de electricitate a crescut de nouă ori. De exemplu, factura anuală este estimată la 32.000 de euro, în ciuda ajutorului de la stat de 40%. Și celelalte cheltuieli au crescut foarte mult.

Pascal Hubert, brutar: „Astăzi, concediez două persoane, patiserul şi vânzătoarea, chiar dacă au şi ei o viaţă, au şi ei facturi de plătit, ca toţi ceilalţi”.

Brutarii cred că pentru a-și salva afacerile statul ar trebui să blocheze prețul energiei. Bagheta este o tradiție franțuzească, un adevărat simbol care face parte, recent, din patrimoniul UNESCO.

Pentru TVR, Mihaela Antoche.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite