Brutarii și patiserii spanioli au protestat pentru că nu-și mai pot permite să achite facturile uriașe la utilități și materii prime

3 ianuarie 2023, 21:08

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Toate brutariile și patiseriile din Spania au stins lumina și au închis cuptoarele pentru 15 minute, în semn de protest față de creșterea prețurilor la utilități și materii  prime.

Stingerea a avut loc chiar la miezul zilei, când toată lumea cumpără pâine pentru masa de prânz.

Nu au funcționat nici cântarele, casele de marcat sau plata cu cardul.

Așa că cei care nu au avut bani mărunți au fost nevoiți să aștepte terminarea protestului.

Miriam Garcia, administrator brutărie: (Cum au reacționat clienții la stingere?) Rău, pentru că oamenii  intră și au impresia că e închis sau se plâng că nu pot plăti cu cardul sau că nu le putem cântări produsele, dar trebuie să protestăm.

Creșterea costurilor de producție a afectat în special brutariile artizanale, de cartier, care au rămas fără profit. În schimb, dau de lucru la 190 de mii de angajați în toată Spania.

Rafael Arnal Mora, brutar La Torre, Valencia: Dacă la scăderea vânzărilor adaugi creșterea exponențială a costurilor de producție, în special din cauza costului energiei, dar și a materiilor prime, este imposibil să menții afacerea.

În ciuda eliminării TVA-ului la pâine și alte alimente de bază, prețurile sunt în continuare ridicate.

Se simte în tot, de fiecare dată când mergi la cumpărături, e o barbarie cât s-a scumpit totul, spune o clientă.

După 15 minute, activitatea a revenit la normal, însă brutarii cer Guvernului măsuri urgente pentru ca următoarea stingere să nu fie definitivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite