CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA

Brutarii și patiserii spanioli au protestat pentru că nu-și mai pot permite să achite facturile uriașe la utilități și materii prime

600 de brutării și patiserii din Spania au tras obloanele pentru că nu au mai făcut față facturilor uriașe la utilități și materii prime. Costurile de producție s-au dublat, iar cei care au crescut prețurile au rămas rapid fără clienți. Pentru a atrage atenția asupra problemelor din sector, toți brutarii și-au unit forțele într-un protest inedit. Cum s-a desfășurat, aflăm de la Oana Dobrescu.

03 Ianuarie 2023, 21:08 (actualizat 03 Ianuarie 2023, 21:23) Știrile TVR |

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Toate brutariile și patiseriile din Spania au stins lumina și au închis cuptoarele pentru 15 minute, în semn de protest față de creșterea prețurilor la utilități și materii  prime.

Stingerea a avut loc chiar la miezul zilei, când toată lumea cumpără pâine pentru masa de prânz.

Nu au funcționat nici cântarele, casele de marcat sau plata cu cardul.

Așa că cei care nu au avut bani mărunți au fost nevoiți să aștepte terminarea protestului.

Miriam Garcia, administrator brutărie: (Cum au reacționat clienții la stingere?) Rău, pentru că oamenii  intră și au impresia că e închis sau se plâng că nu pot plăti cu cardul sau că nu le putem cântări produsele, dar trebuie să protestăm.

Creșterea costurilor de producție a afectat în special brutariile artizanale, de cartier, care au rămas fără profit. În schimb, dau de lucru la 190 de mii de angajați în toată Spania.

Rafael Arnal Mora, brutar La Torre, Valencia: Dacă la scăderea vânzărilor adaugi creșterea exponențială a costurilor de producție, în special din cauza costului energiei, dar și a materiilor prime, este imposibil să menții afacerea.

În ciuda eliminării TVA-ului la pâine și alte alimente de bază, prețurile sunt în continuare ridicate.

Se simte în tot, de fiecare dată când mergi la cumpărături, e o barbarie cât s-a scumpit totul, spune o clientă.

După 15 minute, activitatea a revenit la normal, însă brutarii cer Guvernului măsuri urgente pentru ca următoarea stingere să nu fie definitivă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI