Marea Britanie sfidează Brexitul. Economia a înregistrat anul trecut o creștere peste așteptări, de 1,4%. Londra și Bruxellesul și-au setat liniile negocierii viitorului Acord comercial, însă mandatele vor fi anunțate la sfârșitul lunii. Uniunea Europeană dorește un acord mai ambițios cu Marea Britanie decât modelul Australia, evocat de premierul Boris Johnson.
UE va insista în negocieri asupra acelorași reguli de joc, însă Londra vrea schimbări. Negocierile pentru Acordul comercial încep peste câteva săptămâni, iar tendința nu este de apropiere.
Viitoarea relație cu Regatul Unit trebuie să fie una lucidă și exigentă, le-a spus Michel Barnier, negociatorul Uniunii în relația cu britanicii, parlamentarilor europeni.
Dacă nu se ajunge la un acord, de anul viitor se vor aplica cote și tarife pentru toate produsele britanice. Vor fi schimbări mari, dar integritatea pieței unice nu este negociabilă, a declarat Michel Barnier.
Regatul Unit se poate mulțumi cu mai puțin, dar, personal, cred că ar trebui să fim mult mai ambițioși, a comentat președinta Comisiei Europene relația viitoare cu Marea Britanie. Premierul Johnson a introdus în prefața negocierilor modelul Australia, pe care îl preferă.
Pornim într-o mare călătorie, de care mulți nu ne-au crezut în stare, a declarat premierul Boris Johnson în primul discurs postBrexit.
Bruxellesul va negocia unitar cu Londra și în această etapă. Cu toate acestea, negocierile bilaterale vor avea rolul lor.