Astăzi, la #Brilliant, o cunoaștem pe Raluca van Staden, femeia care a inventat un dispozitiv revoluționar pentru depistarea cancerului, într-o fază incipientă. Deși a locuit aproape 10 ani în Africa de Sud, a revenit în țara natală pentru că și-a dorit ca tot ceea ce obţine să fie asociat cu numele României. Apreciată pe plan mondial printre oamenii de știință, românca a cultivat în paralel pasiunea pentru chimie, dar și cea pentru muzică.
A primit până în prezent în jur de 50 de medalii naţionale şi internaţionale pentru inventarea unui dispozitiv ce poate depista cancerul în aproximativ şase minute. Anul 2010 reprezintă momentul în care, Raluca van Staden devine cunoscută pe plan mondial.
Ea câștigă Trofeul de Aur al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală, cu mențiunea "cea mai bună femeie inventator", premiu care i-a fost oferit în cadrul Salonului Internațional de Invenții de la Geneva. Proiectul a început după ce a câştigat o finanţare din partea statului, în anul 2007. Acum, la mai bine de 10 ani după descoperirea senzorului care, odată introdus în sângele prelevat de la un pacient, spune dacă acesta suferă de cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată, echipa pe care o conduce încearcă, pe cont propriu, să pună la punct aparatul propriu-zis. Intr-o formă miniaturizată. Aici, acasă, în România.
Loredana Negrilă a stat de vorbă cu Raluca van Staden, chiar în laboratorul în care, își desfășoară zilnic activitatea.