BRILLIANT | Daniel Jinga: Dacă vrem oameni la operă, trebuie să îi educăm din copilărie

Directorul Operei Naționale, dirijorul Daniel Jinga a fost invitatul Loredanei Negrilă la #BRILLIANT, în a doua zi de Paște.

25 Aprilie 2022, 14:49 Știrile TVR |

Acesta a vorbit despre proiectul său de suflet în calitate de manager general interimar al Operei Naționale București. #100 pentru 100. Mai exact, la100 de ani de la înființare s-au creat 100 de locuri de onoare pentru 100 de noi spectatori. În paralel, îndrăgitul dirijor a retrăit, cronologic, pasaje din copilăria sa până la vârsta maturității. Despre rolul educației prin muzică în viața unui om, dar și ce presupune despre selecția fină a genurilor muzicale într-o comunitate, aflați într-un interviu în care, pe alocuri, sinceritatea este egalată doar de umor.

Daniel Jinga este Maestru de Cor și Director Artistic al Operei Naţionale Bucureşti, Dirijor Principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, dirijor fondator al Corului de Cameră „Accoustic”.

Daniel Jinga a absolvit, în 1997, Seminarul Teologic din Bucureşti, după care a urmat cursurile Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Marin Constantin îl numeşte în anul 2003 dirijor secund al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, legitimându-i astfel, de facto, calităţile dirijorale. Din dorinţa de a se exprima artistic într-o manieră autentică, părăseşte emblematicul “Madrigal” şi înfiinţează Corul de Cameră “Accoustic”, împreună cu cei mai valoroşi colegi ai generaţiei sale. Corul „Accoustic” îşi construieşte în scurt timp o identitate repertorială nouă şi o sonoritate proprie, la acest lucru contribuind colaborările cu lumea teatrului, concertele şi imprimările de muzică contemporană, realizate în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI