Brilliant | Alice Barb, regizor, director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”: „Vreau ca Dinu Lipatti să devină un model pentru tinerii artiști”

11 februarie 2023, 17:27

Elegantă, talentată, distinsă. Aceasta este femeia din afara lumii teatrului şi a operei, regizoarea Alice Barb. Îndrăgostită încă de mică de pian și, din adolescență, de marele pianist Dinu Lipatti, a restaurat casa în care a trăit artistul, a decorat-o, clădirea devenind în timp „Casa Artelor «Dinu Lipatti»”. Şi a declanşat o adevărată campanie de recuperare a muncii lui Dinu Lipatti, compozitorul.

„Arta este cea mai înaltă formă de cunoaştere”, afirmă Alice Barb, regizor și director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”. Iar dintre toate artele, „opera este cea mai înaltă formă de spectacol”, mai consideră invitata de sâmbătă a Loredanei Negrilă, mărturisindu-i că visează ca festivalul „I Love Lipatti” să devină unul internaţional.

Despre devenirea sa ca artist şi regizor, despre compozitorul şi pianistul care i-a umplut viaţa de frumos şi i-a îndreptat paşii pe această cale, dar şi despre menirea oricărui artist discută Alice Barb cu gazda emisiunii „Brilliant”, Loredana Negrilă.

„Artistul trebuie să transmită publicului entuziasm, pasiune şi bucurie”, susţine ea, argumentând că „personalitatea actorului este cea care cucereşte publicul”.

Drumul lui Alice Barb pare a fi fost trasat încă din copilărie. Din primii ani visa să devină artistă, părinţii încurajând-o şi chiar cumpărându-i un pian când avea doar 4 ani. La teatru a dat examen, însă, pentru că … s-a îndrăgostit, după cum le dezvăluie telespectatorilor TVR. Nu regretă, însă, deloc, mai ales că a avut şansa unor profesori precum Dem Rădulescu, la clasa căruia a urmat secţia Actorie la UNATC.

Cum şi de când a început să monteze spectacole la Teatrul Naţional, ce i-a adus colaborarea cu Liviu Ciulei şi Cătălina Buzoianu şi ce o face fericită pe Alice Barb, aflăm la „Brilliant”,  emisiunea realizată şi moderată de jurnalista TVR Loredana Negrilă. Interviul este realizat chiar acasă la pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite