Brilliant | Iulia Gorneanu: Avem nevoie de o lege care să protejeze arhitectura țărănească

4 februarie 2023, 17:34

A lăsat în urmă cariera diplomatică și s-a dedicat, în totalitate, recuperării Romaniei rurale, a acelor elemente din patrimoniul tradițional țăranesc. Așa a redescoperit o parte profundă a sufletului românesc rural care se relevă în tradiții și elemente de folclor: ritual, ceremonial, limbaj țesografic, semiotică țărănească, muzică.Toate acestea au devenit, în timp, un limbaj pe care Iulia Gorneanu știe să-l descifreze.

Între 2012 și 2014, a fost directorul artistic al Galeriei de Artă Contemporană și Design Galateca. Organizează cele mai ingenioase expozitiții, peste tot în lume, este autor, curator stilist vestimentar, etnolog, iar în prezent numele Iuliei Gorneanu este asociat mai multor proiecte identitare, de conștientizare, de recuperare și arhivare a elementelor de patrimoniu cultural românesc.

Tot ceea ce face contribuie activ la resuscitarea Romaniei autentice, a valorilor uitate de timp, dar și la adaptarea lor la prezent și cutumele lui.

Povestea ei vă inspiră și îndeamnă, deopotrivă, să descoperiți România cât încă mai e autentică și mâncarea încă mai are gust, cât timp tradițiile sunt încă atent conservate.

Despre Iulia și România ei, în interviu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite