BRICS – organizație din ce în ce mai importantă? Africa de Sud încearcă să facă în continuare jocul complicat al nealinierii cu puterile globale

22 august 2023, 08:52

Până de curând, BRICS însemna organizația celor mai importante piețe emergente. Un fel de alternativă la faimosul G7. De la invazia Rusiei în Ucraina însă, grupul celor cinci state are un cu totul alt profil – și cu totul alte scopuri – printre care posibila acceptare de noi membri, și implicit a creșterii profilului său internațional.

Gazda Africa de Sud încearcă să facă în continuare jocul complicat al nealinierii.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud: Decizia noastră de a nu ne alinia cu niciuna dintre puterile globale nu înseamnă că suntem neutri pe chestiuni principiale și de interes național.

Însă legat de așa-numitele „chestiuni principiale”, Africa de Sud a refuzat permanent să condamne invazia rusească în Ucraina. A tratat cu ezitări o situație extrem de delicată – ca membră a Curții Penale Internaționale, ar fi fost obligată să îl aresteze pe președintele Vladimir Putin, dacă acesta ar fi venit la summit. S-au purtat negocieri și liderul de la Kremlin participă prin video-conferință.

Johannesburgul menține o relație cordială și cu China, a cărui președinte Xi Jinping a publicat un articol elogios în presa sud-africană. În aceste condiții, conceptele de „nealiniere” și „neutralitate” enunțate de președintele sud-african au serioase probleme de credibilitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă