BRI, semnal de alarmă: Renunțarea la petrolul rusesc poate agrava criza alimentară globală

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
20 septembrie 2022, 12:01

Uniunea Europeană a fost de acord în această vară cu o interdicție treptată a petrolului rusesc și a produselor conexe, care va începe la sfârșitul anului, întărindu-și sancțiunile împotriva regimului președintelui Putin.

Marea Britanie și Statele Unite au impus interdicții imediate asupra petrolului încă de la izbucnirea războiului, iar națiunile G7 au spus că doresc ca toate economiile mari să impună un plafon de preț importurilor rusești pentru a priva Kremlinul de venituri extraordinare.

BIS, cu sediul la Basel, Elveția, și cunoscută drept „banca centrală a băncilor centrale”, a declarat că excluderea importurilor de petrol rusești ar putea avea „deversări” neintenționate în economia mondială prin creșterea prețului de piață al țițeiului.

„Prețurile constant ridicate ale petrolului pot adăuga presiune pe prețul cerealelor și al semințelor oleaginoase prin creșterea utilizării acestora în producția de biocombustibili, cum ar fi etanolul și biomotorina”, atrage BIS atenția. „Schimbări ale prețului acestor culturi, care sunt o hrană cheie pentru animale, s-ar putea propaga rapid în prețul alimentelor.”

Exporturile rusești de petrol reprezintă 10% din cererea globală, plasând țara în primii trei producători mondiali, alături de Arabia Saudită și America. BRI a spus că eliminarea treptată a petrolului rusesc ar fi un „șoc negativ major” pentru economia mondială, deoarece nu există înlocuitori disponibili pentru a satisface cererea globală.

Prețurile țițeiului au scăzut de la un maxim de 130 de dolari pe baril în martie la aproape 90 de dolari, pe fondul temerilor de recesiune globală. Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca cererea de petrol să continue să crească în anul următor, după ridicarea restricțiilor legate de pandemie în majoritatea țărilor.

BIS a avertizat că o lume cu prețuri mai mari ale petrolului ar „crea stimulente pentru amestecătoarele de benzină, ca să crească conținutul de etanol din produsele lor. O astfel de schimbare ar putea modera îmblânzi prețului petrolului, dar ar crește și cererea de porumb.”

Creșterea prețurilor la energie și la alimente au contribuit, în acest an, la creșterea inflației la maximele din ultimii 40 de ani în părțile mai bogate ale lumii. BRI a cerut autorităților să continue să majoreze agresiv acum ratele dobânzilor pentru a preveni apariția presiunilor inflaționiste.

Claudio Borio, șeful departamentului monetar al BRI, a declarat: „Știm că dacă așteptați și lăsați inflația să se înrădăcineze, acest lucru va crește costurile [pentru economie] pe viitor. Este important să acționăm în timp util și cu forță.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite