Brexitul îi radicalizează pe scoţieni. Se va desprinde Scoţia de restul Regatului Unit?

29 ianuarie 2020, 13:07

La referendumul din 2016 privind ieşirea sau nu din Uniunea Europeană, 60% dintre scoţieni au respins Brexitul. Mulţi cred acum că a venit vremea pentru secesiunea din, Regat deoarece simt că Scoţia este forţată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei sale. Această tendinţă a fost demonstrată în alegerile din decembrie, când Partidul Naţional Scoţian a obţinut majoritatea în parlament cu o campanie în favoarea independenţei.

Când au fost întrebaţi în 2014 dacă vor ca Scoţia să fie o ţară independentă, majoritatea votanţilor au spus NU. Dar, după votul favorabil Brexitului, premierul scoţian Nicola Sturgeon i-a cerut şefului executivului britanic dreptul de a organiza un nou referendum, al doilea într-un deceniu. Boris johnson a respins categoric ideea.

Se va desprinde Scoţia de restul Regatului Unit sau nu? Greu de spus. Poate că nu va exista un nou referendum iar Regatul Unit va rămâne ca astăzi. După Brexit va începe o perioadă de tranziţie de un an în care se vor vedea efectele asupra industriei, asupra oamenilor, asupra ţării în ansamblu. Cel mai probabil, răspunsul tranşant al oamenilor va fi dat la alegerile parlamentare din Scoţia programate în mai 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Englezul care și-a construit zid anti-inundații