Brexitul dur, respins la Londra. Se deschide calea unei amânări, criza nu s-a rezolvat

14 martie 2019, 10:12

Varianta Brexitului fără acord a fost respinsă la o diferență de doar patru voturi: 321 la 278.

Cu o zi înainte fusese respinsă noua versiune a Acordului Brexit, negociată de premierul May cu Bruxelles-ul. Conținea nuanțe tehnice suplimentare legate de clauza backstop privind frontiera irlandeză. Acum se deschide calea pentru amînarea ieșirii Marii Britanii din UE.

Va fi un nou vot în această direcție, care să autorizeze guvernul să solicite extinderea articolului 50, cu două săptămâni înaintea datei programate pentru divorț. Într-o atmosferă încinsă, opoziția s-a referit la găsirea unui compromis.

JEREMY CORBYN, liderul opoziţiei laburiste: „Extinderea articolului 50, fără un obiectiv clar, nu este o soluţie. Parlamentul trebuie acum să preia controlul situaţiei”.

Cu o voce răgușită, premierul May a invocat atât posibilitatea unei amânări de ordin tehnic a Brexitului, care ar putea fi acordată de UE, cât și varianta unei amânări pe termen mai lung, în condițiile lipsei unui acord.

THERESA MAY, premierul Marii Britanii: „Această extindere mai lungă ar impune, fără îndoială, Regatului Unit, să organizeze alegeri pentru Parlamentul European în mai 2019. Eu, eu … nu cred că acesta ar fi rezultatul corect”.

Theresa May propune un nou vot asupra Acordului Brexit negociat de ea până pe 20 martie. Dacă ar avea succes, ar propune liderilor Uniunii o amânare a Brexitului cu trei luni. Orice tip de amânare trebuie aprobat, în unanimitate, de liderii UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă