Brexit-ul, chestiunea migrației și problema statului de drept în unele țări ale UE, pe agenda Consiliului European de toamnă

17 octombrie 2018, 11:15

Uniunea Europeană este în pragul unui divorț urât de Marea Britanie, în cazul în care chestiunea graniței cu Irlanda de Nord nu va fi rezolvată.

Pe de o parte, din punctul de vedere al UE, nerespectarea acordului „Vinerei Mari”, care a normalizat relațiile dintre Irlanda și Regatul Unit, pe al cărui teritoriu se află Irlanda de Nord, este de neconceput. Pe de altă parte, Marea Britanie nu dorește o Irlandă de Nord care să rămână de facto în piața unică, având în vedere granița dematerializată cu republica Irlanda, membră a UE. Theresa May va trebui să vină cu o soluție la această problemă, în fața Consiliului.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: „Cred că este important pentru Theresa May să aibă o discuţie onestă cu membrii Consiliului, să îşi expună cazul, iar apoi ei vor clarifica ceea ce cred că este extrem de important.”

Pe lângă această problemă, Europa mai are restanțe la chestiunea migrației și a statului de drept, care în unele din țările membre începe să scârțâie.

Didier Reynders, ministrul de externe al Regatului Belgiei: „Există și această inițiativă a Parlamentului European în ceea ce priveşte Ungaria, întrebările pe care le ridică România, deci toate acestea vor necesita o discuție aprofundată asupra situaţiei statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene. De doi ani tot propunem acest lucru, sper să se întâmple de data asta.”

Parlamentul European urmează să voteze în plen o rezoluției pe tema situației statului de drept în România în sesiunea din luna noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă