Brexit: Accesul pescarilor francezi în apele insulei Guernsey a fost interzis

Insula Guernsey
Insula Guernsey
1 februarie 2020, 04:13

„În cazul special al apelor insulei Guernsey, accesul pescarilor francezi la 6-12 mile este bazat pe Convenţia de la Londra, care expiră şi ea pe 31 ianuarie la miezul nopţii, în urma denunţării de către Regatul Unit”, a transmis ministerul într-un comunicat.

Dacă în urma contactelor cu Guernsey „accesul în aceste ape va fi menţinut până la sfârşitul anului”, la fel ca în cazul apelor britanice, pe timpul ajungerii la un compromis între UE şi Regatul Unit privind pescuitul, „pe plan administrativ, din cauza expirării Convenţiei de la Londra, modalităţile în care poate avea loc acest acces trebuie să fie reînnoite”, indică ministerul.

„Autorităţile din Guernsey au decis în această seară instituirea unui regim de autorizare individuală. Procedura de a solicita aceste autorizaţii urmează să fie introdusă săptămâna viitoare”, a mai transmis instituția oficială, care precizează că „în timpul acestei perioade, accesul navelor franceze în apele Guernsey este suspendat temporar”.

Autorităţile din Guernsey s-au angajat „la termenul cel mai scurt posibil pentru livrarea acestor autorizaţii”, afirmă ministerul. Guvernul francez rămâne în contact cu Comisia Europeană, cu autorităţile britanice şi cu autorităţile din Guernsey.

Acordul de ieşire încheiat cu Regatul Unit instaurează o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, în timpul căreia accesul la apele Regatului Unit este totuși menţinut.

Pescarii din 8 state membre ale Uniunii Europene sunt puternic dependenţi de apele britanice. Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi.

Locuitorii din insulele anglo-normande din Canalul Mânecii, printre care se numără şi Guernsey, sunt cetăţeni britanici. Chiar dacă nu aparţin Regatului Unit, aceste insule au legături strânse cu Londra.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite