Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului au semnat acordul cu privire la Brexit, aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European. Aseară, Marea Britanie a încheiat procedura de ratificare, după ce Regina Elisabeta a II-a şi-a dat consimţământul scris. Brexitul a intrat pe ultima sută de metri și nu mai există cale de întoarcere.
Lunea viitoare, Comisia de Afaceri Constituţionale a Parlamentului European va da, la rândul său, undă verde acordului, urmând ca acesta să fie ratificat de plenul legislativului la Bruxelles pe 29 ianuarie.
În noaptea de 31 ianuarie, steagurile Marii Britanii, arborate în faţa instituţiilor europene, vor fi coborâte. Din 1 februarie, Regatul Unit nu va mai fi parte a Uniunii Europene şi va începe o perioadă de 11 luni de negociere a viitoarei relaţii dintre cei doi parteneri.
ACTUALIZARE Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului au semnat vineri acordul cu privire la Brexit, aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de France Presse. "Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European", a anunţat preşedinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter.
Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar, apoi, joia viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii.
Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.
..............................................................................................................................................................................................
Este tot mai aproape ieșirea istorică a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Se va produce la sfîrșitul acestei luni, după 3 ani și jumătate de la referendumul prin care britanicii au decis acest lucru.
A fost nevoie de alegeri anticipate ca să se obțină o majoritatea solidă în parlament, care să voteze Acordul Brexit negociat de premierul Boris Johnson cu Bruxelles-ul.
După Camera Comunelor, Camera Lorzilor a validat definitiv Acordul, care a devenit lege. Procedural, regina a avut ultimul cuvânt.
Până la sfârșitul lunii, Acordul trebuie ratificat și de Parlamentul European, probabil pe 29 ianuarie. Comitetul pentru afaceri constituționale din PE a validat deja documentul cu 3 voturi contra. Procedurile sunt în desfășurare la nivelul UE.
Acordul Brexit reglează modalitățile de ieșire a Marii Britanii din UE. Până la sfârșitul anului va fi o perioada de tranziție.
În acest timp, Marea Britanie va aplică reglementările Uniunii, iar premierul Johnson speră să obțină un acord comercial post-Brexit cu Bruxelles-ul.