Brexit, în linie dreaptă. Se profilează o amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

1 martie 2019, 17:22

Suntem în faza în care guvernul trebuie să vină în Parlament cu un nou text prin care deputaților li se cere să ia act de afirmațiile făcute în Camera Comunelor săptămâna aceasta și că discuțiile dintre Marea Britanie și Uniune sunt în plină desfășurare.

Această așa-zisă moțiune le permite, de fapt, parlamentarilor să aducă amendamente cu privire la pașii următori.

Theresa May, premierul britanic: Acest document vă oferă o evaluare onestă a unei provocări serioase cu care ne vom confrunta și, mai mult, reiterează calea cea mai bună pentru acest parlament ca să respecte rezultatul referendumului și să ieșim din UE cu un acord.

Theresa May susține că ieșirea Regatului din Clubul comunitar nu poate întârzia mai mult de sfârșitul lui iunie. Asta ar însemna însă o extindere a termenului acordat prin celebrul Articol 50, pe care celelalte 27 de state europene sunt gata să o ofere în anumite condiții.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Acordul de retragere nu poate fi renegociat. Dacă britanicii au nevoie de mai mult timp putem lua în considerare o prelungire dacă este justificată de noile alegeri ale britanicilor. Dar, în nici un caz nu putem accepta o amânare fără să avem o imagine clară.

Deocamdată, Theresa May va cere un nou vot pe 12 martie privind acordul Brexit.

Dacă documentul este acceptat, atunci pe 29 martie Marea Britanie părăsește Uniunea cu un acord.

Dacă nu, a doua zi se supune la vot dacă britanicii ies fără accord din Uniune.

Și aici avem două situații: vot pozitiv și rezultă părăsirea UE fără acord sau o respingere care duce la un nou vot al deputaților privind prelungirea termenului de ieșire din UE.

Dacă deputații resping prelungirea, se ajunge din nou la un așa-numit hard Brexit, iar dacă nu-l resping, atunci premierul britanic va fi mandatat să ceară Uniunii o amânare a termenului de 29 martie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă