Brazilia | Violenţele de la 8 ianuarie: Bolsonaro trebuie să depună mărturie

Brazilia violențe
Brazilia violențe
15 aprilie 2023, 08:40

„Jair Messias Bolsonaro va trebui să fie audiat de poliţia federală în termen de maxim zece zile”, potrivit deciziei magistratului Alexandre de Moraes.

Poliţia federală nu a indicat deocamdată care va fi data convocării fostului preşedinte.

Ancheta cu privire la presupusul rol în revolte al lui Jair Bolsonaro, care se afla pe 8 ianuarie la Orlando, în Statele Unite, a fost lansată pe 13 ianuarie de Alexandre de Moraes.

Pe 8 ianuarie, mii de indivizi refuzând înfrângerea fostului preşedinte de extremă dreaptă Jair Bolsonaro au luat cu asalt Palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Atacatorii au trecut cu uşurinţă cordonul de securitate pentru a jefui totul în cale, inclusiv opere de artă de o valoare inestimabilă.

Fostul preşedinte neagă că a avut vreun rol în revoltele după care peste 1.800 de persoane au fost arestate.

Dar Parchetul brazilian se referă în special la o înregistrare video postată pe 10 ianuarie, la două zile după revolte, de Jair Bolsonaro, contestând rezultatele alegerii lui Lula da Silva.

Actualul şef al statului a câştigat alegerile din octombrie cu un scurt avans, 50,9% din voturi faţă de 49,1% pentru preşedintele de extremă dreaptă.

Violenţele de la Brasilia au reamintit de asaltul asupra Capitoliului cu doi ani mai devreme în Statele Unite, de către partizanii lui Donald Trump refuzând să accepte înfrângerea acestuia în faţa actualului preşedinte american Joe Biden.

 

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite