BRAZILIA: Popularitatea preşedintelui de dreapta, Jair Bolsonaro, la cel mai scăzut nivel. În mandatul său, economia s-a deteriorat, marcată de o creştere a inflaţiei. Fostul preşedinte de stânga, Lula da Silva, dacă ar candida din nou, ar câştiga detaşat

Popularitatea preşedintelui Jair Bolsonaro a atins cel mai scăzut nivel din cei aproape trei ani de mandat, ajungând la 22%, potrivit rezultatelor unui sondaj al institutului Datafolha, date publicităţii joi, transmite AFP.

17 Septembrie 2021, 08:23 (actualizat 17 Septembrie 2021, 08:42) |
Jair Bolsonaro

Astfel, doar 22% din cei chestionaţi consideră activitatea preşedintelui de extremă dreaptă drept bună sau foarte bună, faţă de 24% în luna iulie, potrivit acestui prim sondaj publicat după manifestaţiile de amploare din 7 septembrie, încurajate de preşedintele Bolsonaro, care a dorit să îşi mobilizeze susţinătorii.

Procentul de opinii nefavorabile a crescut la 53%, faţă de 51% în iulie şi 45% în mai.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 3.667 de persoane, în perioada 13-15 septembrie.

Rata opiniilor defavorabile este mai mare în rândul persoanelor de culoare (59%), a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani (59%) sau a homosexualilor (61%), în timp ce preşedintele a obţinut opinii mai favorabile din partea evangheliştilor (29%) şi a şefilor de companii (38%) .

Foarte criticat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 în urma căreia au murit peste 588.000 de persoane, preşedintele Jair Bolsonaro, ajuns la putere în ianuarie 2019, a obţinut rezultate slabe în sondajele realizate în ultimele luni.

Situaţia economică a Braziliei s-a deteriorat, la rândul ei, marcată fiind de o creştere a inflaţiei şi de o criză energetică cauzată de o secetă istorică.

Jair Bolsonaro este, de asemenea, ţinta mai multor investigaţii lansate la solicitarea Curţii Supreme pentru diseminarea de informaţii false şi pentru că a închis ochii la suspiciunile de corupţie în cazul achiziţionării vaccinurilor împotriva COVID-19.

În ultimele sondaje privind alegerile prezidenţiale din 2022, Bolsonaro apare ca perdant în faţa fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, în ipoteza în care acesta ar decide să candideze din nou.

Simţindu-se încolţit, preşedintele Bolsonaro a încercat să îşi mobilizeze susţinătorii, pe care i-a chemat să participe la manifestaţii în sprijinul său în toată ţara, pe 7 septembrie, sărbătoarea naţională a Braziliei. Câteva zeci de mii de persoane au ieşit în stradă, dar nu au ajuns la prezenţa masivă visată de şeful statului. Potrivit poliţiei din Sao Paulo, 125.000 de susţinători au manifestat pe bulevardul Paulista, în condiţiile în care Bolsonaro se aştepta la două milioane de participanţi.

În discursurile aprinse pronunţate în Sao Paulo şi Brasilia, preşedintele Jair Bolsonaro a atacat cu înverşunare Curtea Supremă şi a criticat din nou sistemul electoral al votului electronic. Pe 9 septembrie însă, într-un moment în care criza instituţională se afla la apogeu, şeful statului a dat înapoi, punând discursul său inflamat pe seama înflăcărării momentului.

 

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 22°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 19°C 14°C
CONSTANTA 15°C 20°C
CRAIOVA 18°C 21°C
BRASOV 18°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI