Brazilia. Fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva a fost eliberat din inchisoare. El promite „că va continua să lupte” pentru poporul brazilian

Lula a fost eliberat din închisoare
Lula a fost eliberat din închisoare
9 noiembrie 2019, 09:26

Luiz Inacio Lula da Silva a fost eliberat la o zi după o decizie a Curţii Supreme care afectează mii de deţinuţi, la peste un an şi jumătate de la încarcerarea sa.

Purtând o vestă de culoare închisă peste un tricou, Lula, 74 de ani, a ieşit pe jos, zâmbind alături de noua sa parteneră, sociologa Rosangela da Silva, îmbrăţişând călduros simpatizanţi şi salutând mulţimea cu pumnul ridicat.

Mii de militanţi l-au aclamat, unii cu ochii în lacrimi, în faţa sediului poliţiei federale din Curitiba, unde ispăşea o pedeapsă de opt ani şi zece luni de închisoare pentru corupţie.

Combativ, el s-a adresat mulţimii cu vocea sa răguşită. „Voi continua să lupt pentru a îmbunătăţi viaţa poporului brazilian”, a spus el, atacând de la început guvernul preşedintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

„Poporul este din ce în ce mai flămând, în şomaj, poporul lucrează pentru Uber sau livrează pizza”, a declarat Lula care a reuşit, în cursul celor două mandate de şef al statului (2003-2010), să scoată din sărăcie peste 30 de milioane de brazilieni într-o perioadă de creştere economică puternică.

Magistraţii Curţii Supreme au declarat joi seară ca neconstituţională prevederea conform căreia o persoană poate fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor căilor de atac, după ce condamnarea a fost confirmată în apel.

Lula a fost încarcerat în aprilie 2018, la scurt timp după condamnarea sa în apel, chiar dacă mai are dreptul la recurs în faţa unor instanţe superioare.

Printre deţinuţii care ar putea fi puşi în libertate se află zeci de persoane condamnate, ca şi fostul preşedinte, în ancheta anticorupţie „Lava Jato”.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă