VIDEO Brazilia: Școala de samba Portela, încoronată campioană la Carnavalul de la Rio pentru a 22-a oară. FOTO EXCLUSIV

O școală de samba braziliană care a pus accentul pe distrugerea mediului din această țară a fost încoronată, miercuri, campioană a carnavalului ce are loc anual în Rio de Janeiro, informează DPA. VEDEŢI ÎN MATERIAL DEFILAREA COMPLETĂ A ŞCOLII  PORTELA.

02 Martie 2017, 08:48 (actualizat 02 Martie 2017, 10:31) | Cătălin Grosu |
Carnavalul de la Rio
Carnavalul de la Rio
poza1
poza2
poza1aa
poza a
poza11a

Cu tema "Râul vieții din Brazilia", școala de samba Portela a celebrat peștele național în cadrul spectacolului său care a cuprins 3.400 de dansatori. De asemenea, carele alegorice ale școlii prezente la parada din acest an au pus accentul pe distrugerea mediului înconjurător cauzată de dezastrul minier produs în 2015 după ce un baraj a cedat și a provocat deversarea de reziduuri toxice rămase în urma activităților companiei miniere Samarco, eveniment care a produs inundarea mai multor localități și otrăvirea râului Rio Dolce cu noroi toxic.

(w620) poza1

După o decizie grea a juriului, Portela a reușit să învingă douăsprezece alte școli concurente și a câștigat premiul cel mare pentru a 22-a oară, ceea ce reprezintă un record, mai arată sursa citată.

Carnavalul de la Rio din acest an a fost marcat de două accidente. Marți, nouă persoane au fost rănite în timpul paradei școlilor de samba, atunci când platforma unui car alegoric s-a prăbușit sub greutatea dansatorilor. Luni, un alt accident similar s-a soldat cu 20 de răniți.

(w620) poza1aa

Școala a fost fondată la 11 aprilie, 1923 in cartierul Oswaldo Cruz, la nord de orașul Rio de Janeiro. Cea mai veche școală de samba cu activitate permanentă, este singura școală care a participat la toate parade ale scolilor de samba ale orașului.

(w620) poza a

G.R.E.S. Portela a fost campion al competiției prima școală de samba (neoficial) în 1929, organizate de Zé Espinguela. De atunci, a fost în mare parte responsabilă pentru modelarea si  modul în care se este în prezent, de-a lungul celor 21 de campionate și a avut o mare contribuție la samba și cultura braziliană.

(w620) poza2

Cel mai mare spectacol de stradă este carnavalul de la Rio de Janeiro. Parada școlilor de samba atrage an de an milioane de turiști din lumea întreagă, iar, datorită carnavalului, Brazilia este cunoscută drept una dintre cele mai interesante destinații din lume. În timpul carnavalului, nu numai Rio, ci întreaga ţară se opreşte complet din orice activitate cotidiană, festivităţile sunt intense zi şi noapte. Brazilia este în sărbătoare, din nord până în sud. În oraşele din nord-est, Salvador, Recife, Fortaleza, Bahia, Pernambuco sau Natal grupuri organizate defilează pe străzi şi interacţionează direct cu publicul.

VEDEŢI DEFILAREA COMPLETA A ŞCOLII PORTELA

Carnavalul de la Rio are şi unele legături cu personalităţi româneşti. Un cântec din repertoriul carnavalului îi este dedicat unui român. Este o piesă de la sfârşitul anilor 40, compusă de un mare compozitor de samba, Herivelto Martins. Se numește « Ce fel de rege sunt eu ? »– Que rei sou eu ? » şi i-a fost dedicată regelui Carol al II-lea, care a trăit la Rio în perioada 1947- 1948, la Copacabana Palace, împreună cu Elena Lupescu. La acea vreme devenise un personaj foarte vestit în înalta societate braziliană şi această piesă de samba este cântată şi astăzi în onoarea regelui român.

(w460) poza11a

 

 

sursa

agerpres.ro / globo.com

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI