Brazilia: Apple, obligată la plata a 20 de milioane de dolari pentru vânzarea de telefoane fără încărcătoare

Apple
Apple
14 octombrie 2022, 09:20

Judecătorul Caramuru Afonso Francisco de la Curtea Regională de Justiţie din Sao Paulo a condamnat Apple pentru „practică abuzivă” argumentând că, prin vânzarea modelelor sale de iPhone 12 şi 13 fără încărcător, compania californiană „a condiţionat achiziţionarea unui produs pentru ca un altul să poată funcţiona”. Tribunalul a fost sesizat de Asociaţia braziliană a consumatorilor (ABMCC).

Această decizie vine în urma unei amenzi de 2,5 milioane de dolari deja aplicată în septembrie din aceleaşi motive de către serviciul pentru protecţia consumatorilor din cadrul Departamentului de Justiţie, care a interzis vânzarea acestor modele fără încărcător.

Apple a indicat, prin biroul său de presă, că va face recurs la o instanţă superioară împotriva hotărârii date de judecător, precizând că decizia sa de a nu include încărcătoare împreună cu dispozitivele vândute se aliniază angajamentelor de mediu luate, care vizează reducerea deşeurilor electronice şi a reziduurilor nocive.

Apple a încetat să includă un încărcător în octombrie 2020, odată cu lansarea iPhone 12, invocând un „angajament faţă de mediu”.

Judecătorul a dispus în continuare companiei din California să furnizeze încărcătoare consumatorilor care au achiziţionat modelelor sale de iPhone 12 şi 13 în ultimii doi ani şi, de acum înainte, să includă încărcătoare la vânzarea tuturor modelelor sale.

În Europa, Parlamentul European şi-a dat săptămâna trecută acordul final pentru introducerea, până la sfârşitul anului 2024, a unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, spre nemulţumirea Apple, principalul oponent al unei astfel de legislaţii de pionierat în lume care va obliga compania să îşi modifice toţi conectorii.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite