Brazilia: Popularitatea președintelui Jair Bolsonaro, în creștere

Cota de popularitate a guvernului brazilian condus de preşedintele Jair Bolsonaro a crescut în zece luni de la 29% la 40%, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, în pofida criticilor asupra politicii sale de mediu şi modului în care a gestionat criza coronavirusului, notează AFP.

25 Septembrie 2020, 08:15 (actualizat 25 Septembrie 2020, 08:25) |
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei

Potrivit acestei anchete de opinie realizate de institutul Ibope între 17 şi 20 septembrie, 40% dintre persoanele chestionate consideră guvernul Bolsonaro "bun" sau "foarte bun", nivelul cel mai ridicat de opinii favorabile de la instalarea lui la putere, în ianuarie 2019.

Este o creştere de 11 puncte în raport cu precedentul sondaj de acest tip publicat de institut în decembrie 2019.

Opiniile nevaforabile s-au redus de la 38% la 29%.

În ce îl priveşte pe preşedintele Jair Bolsonaro în persoană, 50% dintre persoanele chestionate afirmă că "aprobă modul său de a guverna", faţă de 41% în decembrie.

Pe de altă parte, chiar dacă 51% dintre subiecţi spun că "nu au încredere" în Jair Bolsonaro, în decembrie erau 56%, în timp ce proporţia celor care şeful statului le inspiră încredere s-a majorat de la 41% la 46%.

Aceste rezultate confirmă tendinţele deja observate într-un sondaj realizat la 11 şi 12 august de institutul Datafolha, care l-au creditat pe şeful statului cu 37% opinii favorabile, faţă de 32% în iunie. Opiniile nefavorabile au scăzut zece puncte, la 34%.

Alte sondaje recente au mai arătat că Jair Bolsonaro are toate şansele să fie reales în 2022 pentru al doilea mandat.

La fel ca sondajul Datafolha, ancheta Ibope arată că popularitatea liderului de extremă-dreaptă a crescut în rândul celor mai săraci brazilieni, care au primit din aprilie până în august o alocaţie lunară de 600 de reali (100 de euro) pentru a face faţă pandemiei de COVID-19.

Această alocaţie a fost prelungită până în decembrie, dar redusă la jumătate, fără să afecteze însă popularitatea preşedintelui şi a guvernului său.

Cu toate acestea, şeful statului a fost ţinta criticilor pentru modul în care a gestionat criza coronavirusului, cu un bilanţ de circa 139.000 de morţi în Brazilia, a doua ţară din lume ca număr de victime după Statele Unite.

Jair Bolsonaro este aspru criticat în Brazilia şi în străinătate pentru gestionarea problemelor de mediu, despăduririle rămânând la nivel foarte ridicat, cu o nouă recrudescenţă a incendiilor de vegetaţie în Amazonia şi mai ales în Pantanal, la sud de Amazonia.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI